Pareigūnai vis dažniau sukelia konfliktus

Vadovybės apsaugos departamete (VAD) nebedirbs pareigūnas, įtariamas girtas šaudęs į kavinės virėją. Įsakymas dėl jo atleidimo pasirašytas vakar. Tačiau VAD darbuotojai iki šiol negali atsitokėti iš nustebimo. Nuo pat VAD sukūrimo 1991-aisiais dirbęs Jonas Paulikas nebuvo linkęs į agresiją.

Į incidentą Vilniuje, Senamiestyje, esančioje kavinėje „Amatininkų užeiga” VAD majoras J.Paulikas įsivėlė praėjusią savaitę, trečiadienio paryčiais. Užeiga dirba beveik iki ryto. Apie penktą valandą paryčiais J.Paulikas pradėjo reikalauti, kad padavėjas atneštų maisto. Tačiau motyvyidamas tuo, kad užeiga turi netrukus užsidaryti, virėjas atsisakė ruošti užsakytus patiekalus. Tuomet ir kilęs konfliktas. Restorano darbuotojams nepavykus nuraminti įsiutusio kliento, šis įsiveržę į virtuvę. Esą ten J.Paulikas net septynis kartus iššovęs į virėją iš savo pistoleto „Sig Sauer”. Laimė, į nieką nepataikė. Susitvarkyti su šėlstančiu vyru pavyko tik atvykus policijos pareigūnams apie 5.30 val.

Iš pradžių nepatikėjo

J.Paulikas buvo nuvežtas į policijos komisariatą. Čia jam nustatytas sunkus girtumo laipsnis – daugiau kaip trys promilės.

VAD direktoriaus pavaduotojas Rymantas Mockevičius iki šiol tebėra sukrėstas pavaldinio elgesio. „Kai man ryte paskambino ir pasakė apie įvykį, iš pradžių nepatikėjau, – LŽ sakė R.Mockevičius. – Kad šitiek metų dirbęs, didelę patritį turintis žmogus eidamas išgerti neštųsi ginklą. Neįtikima.”

Saugojo prezidentą Direktoriaus pavaduotojas teigė, kad tarnyboje per beveik šešiolika darbo metų J.Paulikas niekuomet nebuvo pastebėtas išgėręs. „Buvo su juo kai kurių dalykų. Ginklą buvo pametęs, turėjo kelias nuobaudas. Bet tikrai nebuvo iš blogųjų. Ir skųstis juo niekas nesiskundė”, – pasakojo LŽ R.Mockevičius. Pastaruoju metu J.Paulikas saugojo buvusį Lietuvos prezidentą Algirdą Brazauską. Į darbą jis nebegrįš. Tačiau ikiteisminis tyrimas tebevyksta. Jo metu turėtų paaiškėti, ar J.Paulikas užeigoje šaudė į žmogų, ar tik į orą. Tai nustatinėja ekspertai. Viskas vyko taip greitai, kad įvykio liudytojams gan sunku atsakyti į šį klausimą. Beje, J.Paulikas iš incidento kaltininko nori virsti auka. Jis iš karto atsigulė į ligoninę. Tačiau jau penktadienį buvo iš jos išrašytas. Manoma, kad tai medikai padarė po Seimo Sveikatos priežiūros komiteto pirmininko Antano Matulo kreipimosi į sveikatos apsaugos ministrą. Seimo narys įtarė, kad taip įtariamasis vengia atsakomybės.

Gali kainuoti tarnybą

Tai ne vienintelis incidentas, į kurį įsivėlė VAD darbuotojai pastarosiomis savaitėmis. Tiesa, Kaune viskas baigėsi laimingiau. Atsipirkta nedidele avarija. Tačiau ta avarija VAD išankstinės apsaugos skyriaus pareigūnui Giedriui Strazdui irgi gali kainuoti tarnybą. Jei jam nepavyks įrodyti, kad prie jo automobilio vairo sėdėjo kitas žmogus. Mat policija nustatė, kad G.Strazdas buvo išgėręs.

Avarija Kaune įvyko liepos 7 dieną prieš pat vidurnaktį. Paties g.Strazdo pasakojimu, jie važiavo trise. Pareigūnas turėjo laisvadienį, tad jie su draugu buvo šiek tiek išgėrę. Pasak G.Strazdo, būtent dėl tos priežasties jis pats nesėdęs prie savo „VW Passat” vairo, o paprašęs juos pavežti draugo tėvą.

Važiuojant į parduotuvę trūko priekinio rato ašis ir automobilis trenkėsi į kelkraščio bortelį.

Buvo ištiktas šoko

Po avarijos ištiktas šoko Giedrius liko laukti policijos, otėvas nubėgęs namo savo automobilio, kad galėtų partempti sugadintą „VW Passat”. Atvykę policininkai G.Strazdui nustatė 1,50 promilės girtumą ir daug nesileisdami į kalbas surašė protokolą, kad vairavo savininkas.

„Be reikalo pasirašiau aš jį, – vėliau LŽ sakė G.Strazdas. – Tačiau buvau ištiktas šoko, nieko nesusigaudžiau. Mano gvyvenime toks įvykis pirmas.”

Nemalonių situacijų daugėja

VAD direktoriaus pavaduotojas R.Mockevičius sako, kad anksčiau tokių incidentų beveik nepasitaikydavę. O dabar prasidėjo visa serija ne tik VAD, bet ir kitose panašiose struktūrose. Dar daug kas prisimena nelabai seniai Panevėžyje pasikorusį policininką. Vilniuje vos prieš keliolika dienų nusišovė patrulinės rinktinės vyresnysis policininkas. Tai itin skaudūs įvykiai. Tačiau skaudus smūgis žmogui ir tarnybos praradimas. Tai gali sužlugdyti gyvenimą.

„Net ne tarnybos metu pareigūnai turi jausti saiką, jausti, kad yra viešoje vietoje. Bet kokio incidento atgarsiai pasiekia ne tik mūsų saugomus asmenis, bet ir visuomenę”, – neabejoja R.Mockevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.