Iranas ir TATENA susitarė, kaip išsklaidyti įtarimus dėl branduolinės programos

Iranas ir Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) antradienį paskelbė, kad susitarė dėl plano, kaip padėti išsklaidyti Vakarų įtarimus dėl Teherano darbų branduolinėje srityje, o vienas agentūros aukšto rango pareigūnas tai pavadino labai svarbiu įvykiu.

Po dvi dienas Teherane vykusių derybų abi šalys sakė, kad nustatė terminą, iki kurio turi atsakyti į neatsakytus klausimus apie Irano branduolinę programą, kurios tikslas, kaip mano Vakarai, yra atominės bombos. Iranas tvirtina, kad siekia tik taikių tikslų.

Tačiau Jungtinės Valstijos, kurios labiausiai siekia izoliuoti Iraną, yra sakiusios, kad Teheranas turi ir bendradarbiauti su JT inspektoriais, ir sustabdyti tam tikrus darbus branduolinėje srityje, jei nori išvengti trečio JT sankcijų etapo. Irano pareigūnai pastarąjį dalyką atmeta.

„Turime … sutartą darbo planą. Susitarėme dėl nuostatų, kaip tai įgyvendinti. Turime periodą įgyvendinimui”, – po „gerų ir konstruktyvių” derybų sakė TATENA vadovo pavaduotojas Olli Heinonenas (Olis Heinonenas).

„Manau, tai buvo labai svarbus įvykis, – sakė jis per spaudos konferenciją. – Bet procesui prireiks laiko”.

Iranas birželį sutiko per 60 dienų parengti veiksmų planą dėl to, kad TATENA inspektoriai galėtų laisviau tikrinti jo branduolinius objektus ir kad būtų atsakyta į agentūros klausimus apie branduolinės programos pobūdį ir mastą.

TATENA seniai skundėsi, kad Iranas trukdė jos tyrimui ir varžė inspektorių judėjimą, neleisdamas agentūrai patvirtinti gerų Teherano ketinimų.

Pasak O.Heinoneno, antradienio susitarimas greitai bus pradėtas įgyvendinti, ir veiksmų bus imtasi jau šį mėnesį, rugsėjį ir spalį.

„Turime pamatinį Irano ir agentūros susitarimo karkasą”, – per bendrą spaudos konferenciją sakė Irano vyriausiojo derybininko pavaduotojas Javadas Vaeedi (Džavadas Vaidis), kuris pridūrė, kad derybų rezultatai buvo puikūs.

Vašingtone Valstybės departamentas paskelbė pranešimą, kuriame sako, kad to susitarimo „nepakanka” ir kad juo Iranas neįvykdo JT Saugumo Tarybos reikalavimų sustabdyti urano sodrinimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.