Damoklo kardas virš automobilių savininkų

Didėjant galimybei šalyje atsirasti naujam – transporto priemonės naudotojų – mokesčiui daugeliui būtų pravartu nedelsti ir išregistruoti parduotas arba nebeeksploatuojamas transporto priemones.

Šalies fiziniams asmenims iš viso priklauso 1,5 mln. lengvųjų automobilių. Beveik milijonas gyventojų savo vardu įregistravę bent vieną lengvąjį automobilį. Daug žmonių yra įregistravę po 50, 100 ar daugiau automobilių. Tokia situacija susiklostė, kai automobilių savininkai, prieš kurį laiką pardavę savo transporto priemones, jų taip ir neišregistravo policijoje, o vėliau – valstybės įmonėje „Regitra”, kuri perėmė kelių transporto priemonių registravimo funkcijas. Šiandien „Regitros” duomenų bazėje iš viso yra daugiau kaip 2 mln. įrašų apie šalyje registruotas kelių transporto priemones.

Nepateikus sunaikinimo pažymėjimo

Pasak „Regitros” generalinio direktoriaus Ramučio Olekos, nebetinkama eksploatuoti transporto priemonė kol kas išregistruojama ir tuo atveju, kai klientas, po 2004 m. gegužės 1 d. baigęs eksploatuoti M1 arba N1 klasės transporto priemonę, nepateikia jos sunaikinimo pažymėjimo. Tokiu atveju „Regitros” tvarkomame šalies kelių transporto priemonių registre įrašoma atitinkama informacija.

Pristatyti nereikia

Išregistruojant baigtas eksploatuoti transporto priemones jų į „Regitrą” pristatyti nereikia. Pateikiamas tik transporto priemonės registracijos liudijimas, valstybinio numerio ženklai (jeigu jie neprarasti) bei prašymas išregistruoti teikiančio asmens dokumentą. Kai lengvasis automobilis (M1 klasės) arba lengvasis krovininis automobilis (N1 klasės) baigtas eksploatuoti po 2004 m. gegužės 1 d., „Regitrai” taip pat pateikiamas transporto priemonės sunaikinimo pažymėjimas. Juos išduoda transporto priemones priėmusios jų surinkimo ir apdorojimo įmonės.

Parduotos užsienyje

Išregistruojant į užsienį parduotą transporto priemonę, jos registravimo dokumentų į „Regitrą” pristatyti nereikia. Savininkas turi pateikti tik savo asmens dokumentą ir pasirašyti pranešimą – deklaraciją. Jame, jei asmuo turės duomenų, nurodys šalį, kurios gyventojas ar įmonė įsigijo transporto priemonę, naujojo transporto priemonės savininko vardą, pavardę (arba įmonės pavadinimą) bei transporto priemonės pardavimo datą. Kai išregistruojama šalies gyventojui ar įmonei parduota transporto priemonė, be jau minėtų duomenų reikia pateikti ir transporto priemonės pardavimą tvirtinantį dokumentą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.