Salono oro filtras – prabanga ar būtinybė?

Važiuojant į automobilio saloną iš aplinkos patenka oras, kuris, nelygu vietovė, gali būti užterštas automobilių išmetamosiomis dujomis ar dyzelinių variklių suodžiais, kelio dulkėmis, pramonės įmonių dūmais ar dujomis, mikroskopiniais grybeliais, sporomis, žiedadulkėmis, augalų pūkais, net smulkiais vabzdžiais ir panašiai.

Ir visai nesvarbu, atidaryti mašinos langai ar ne – visi šie kenksmingi neva priedai į saloną gali patekti (ir patenka) pro ventiliacijos sistemą.

Alergija

Tad važiuodami pro žydinčias pievas ar maloniai kvepiantį pušyną galite netikėtai pradėti čiaudėti, akys ims ašaroti, o nosis užsikimš. Tai daug kam žinomi alergijos žiedadulkėms požymiai, tikrai nepadedantys geriau jaustis prie vairo. Problema juo didesnė, kad uždarius langus ir įjungus ventiliatorių, į saloną galima nenoromis „pripumpuoti” 3-6 kartus daugiau alerginių ar nuodingų medžiagų, nei jų yra lauke, o tai jau kelia pavojų sveikatai, ypač, kai tokioje „tirštoje” atmosferoje tenka pabūti ilgiau.

Filtrai

Senokai susirūpinta pro ventiliacijos sistemą į saloną patenkančio oro išvalymu nuo kenksmingų priemaišų. Šiuo metu maždaug du trečdaliai JAV ir Vakarų Europoje gaminamų automobilių komplektuojami su salono orą valančiais filtrais.

Salono filtrai gali būti mechaniniai, kai oras, prieš patekdamas į saloną, pravaromas pro specialios medžiagos filtrą; absorbciniai, kai užterštas oras pereina aktyvintosios anglies sluoksnį, o ši sugeria ne tik kenksmingas medžiagas, bet ir didžiumą kvapų; elektrostatinis, kuriame panaudojama įelektrintų mikroskopinių dalelių ypatybė prilipti prie kitą elektros krūvį turinčio paviršiaus.

Tokie filtrai dažniausia turi plastikinį korpusą, į kurį įmontuotas filtruojamasis elementas. Pats elementas gali būti vienasluoksnis, pagamintas iš specialaus popieriaus arba neaustinės poringos medžiagos, gebančios sulaikyti dulkes, žiedadulkes, suodžius; dvisluoksnis, kurio pirmas sluoksnis yra iš filtruojamojo popieriaus ar medžiagos, antras iš aktyvintosios anglies. Jis gali būti kombinuotas, kai vienas filtruojamojo popieriaus sluoksnių turi elektrostatinį krūvį, kuriam veikiant sulaikomos per filtruojamąją medžiagą prasiskverbiančios mikroninės dalelės.

Salono oro filtras – tikrai puikus priedas, tik ir jis užsiteršia, taigi būtina reguliariai jį keisti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.