Triukšmą keliantiems statybininkams nusispjauti į baudas

Statybos darbai dažnai atliekami naktimis. Tam reikia specialaus savivaldybės leidimo, tačiau, atrodo, niekas to nepaiso. Triukšmo kaltininkai, atvykus jų tramdyti policijai, mieliau sumoka palyginti nedideles baudas ir tęsia darbus. Gyventojai priversti tai kęsti.

Vėlų trečiadienio vakarą į Vilniaus Lazdynų rajono Jonažolių gatvę patikrinti gyventojų skundų dėl keliamo triukšmo išvyko policijos patruliai. Pranešimas buvo gautas jau gerokai po 22 valandos. Šiaip triukšmas pagal įstatymą neleistinas jau nuo 18 val., tačiau kurį laiką dar žmonės kentė. Šalia statomo daugiabučio namo darbai vyko visu tempu ir keliamas triukšmas neleido užmigti. Žmonės skundėsi, kad važinėja traktorius, kažkas kaukši, dūzgia.

Darbus tęsė

Patruliai rado statybininkus dirbančius. Kadangi pirmą kartą apsiribojama įspėjimu, pareigūnai netrukus išvažiavo. Vos jiems išvykus esą darbai vėl užvirė. Policija gavo pakartotinį iškvietimą. Šį kartą jau leidžiama skirti baudą. Iki trijų šimtų litų. Dar kartą nusižengus bauda didėja ir gali siekti iki 1000 litų. Surastas darbų vykdytojas esą pareiškęs policininkams, kad tokios baudos jo nebaugina, jis spjaunantis į tokias nuobaudas. Neva jam pelningiau tą baudą susimokėti ir dirbti toliau. Tad buvo tik surašytas protokolas už viešosios tvarkos trikdymą ir nusispjovę statybininkai dirbo toliau.

Pareigūnams paprašius statybos vykdymo dokumentų, jie buvo parodyti. Viena bėda – tarp jų nebuvo savivaldybės išduoto leidimo atlikti statybos darbus naktį. O jis būtinas. Kurioziškiausia šioje situacijoje tai, kad ar tas leidimas būtų, ar ne, pareigūnai bejėgiai padėti dėl triukšmo besiskundžiantiems žmonėms.

Policija bejėgė

„Statybininkai šiuo atveju visai negerbia aplinkinių gyventojų, – LŽ skundėsi 7-ojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Gytis Lapka. – Mes nieko negalime padaryti. Gyventojai sakys, kad policija kalta, bet policija šiuo atveju bejėgė.”

Triukšmo prevencijos įstatymas neseniai buvo pakeistas. Anksčiau garsiai klausytis muzikos, nuo kurios kaimynams plyšta ausų būgneliai, kažką statyti ar meistrauti galima buvo iki 22 valandos. Dabar laikas paankstintas. Jau nuo 18 val. galima kviestis pareigūnus tramdyti triukšmadarių. Žmonės dar kenčia, jei laikas palyginti ankstyvas. Tačiau jei po langais bilda visą naktį… Įrodyta, kad nuo nuolatinio triukšmo galima susirgti įvairiomis ligomis. Tačiau kai „kalami” pinigai, žmonių sveikata niekam nerūpi. Iš atvykusių pareigūnų, kaip šiuo atveju, tiesiog pasišaipoma. Nežinia, kas galėtų ir turėtų spręsti šitą bėdą. Vilniaus miesto savivaldybėje LŽ į klausimą, kas rūpinasi tokių leidimų išdavimu ir kur kreiptis dėl triukšmo prevencijos, niekas negalėjo atsakyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.