Saugi mokyklos aplinka – dar tik popieriuje

Artėjant naujiems mokslo metams deklaruojama žengus lemiamą žingsnį saugios mokyklos link. Tačiau numatomos smurto prevencijos priemonės jau kritikuojamos kaip nepadėsiančios ugdyti emociškai stabilios ir brandžios asmenybės.

Nacionalinis tyrimas

Švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė teigė, kad Strateginio planavimo komiteto patvirtintos priemonės įpareigoja šią žinybą ištirti vaikų saugumo būklę mokyklose. Nacionalinis tyrimas bus atliktas šį rudenį.

Pasak R.Žakaitienės, ministerijos darbo grupė siūlo stiprinti klasės vadovo vaidmenį. Nuo rugsėjo pedagogams bus pridėtos dvi papildomos auklėjamojo darbo valandos, kitais metais – dar viena. Svarbia priemone ministrė laiko Krizių valdymo mokykloje tvarkos aprašą – teisės aktą, kuris padės mokyklos bendruomenei įveikti ar net užbėgti už akių kylančiam konfliktui. „Šis aprašas bus lyg taisyklių rinkinys, nurodysiantis, kaip elgtis krizės atveju: kada įvykio vietoje turi atsidurti psichologas, socialinis darbuotojas, per kiek laiko turi būti suteikta pagalba nukentėjusiajam”, – kalbėjo ministrė.

Griežtins tėvų atsakomybę

Darbo grupė siūlo griežtinti tėvų atsakomybę už vaikus ir jų priežiūrą. „10 metų nesulaukę vaikai negali būti palikti namie vieni, – pagrindinę nuostatą paskelbė R.Žakaitienė. – Kelios ministerijos peržiūrės esamą teisinę bazę ir ieškos galimybių, kur šią nuostatą įtvirtinti.” Taip pat ketinama sustiprinti tėvų dalyvavimą mokyklos, klasės valdyme.

Susirūpinta ir vaiko apsauga nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio. Ministerijų valdininkai mėgins keisti vaikų įpročius naudojantis internetu, žaidžiant kompiuterinius žaidimus, sugriežtins kino filmų, televizijos laidų kontrolę.

Bus atkreiptas dėmesys ir į fizinę mokyklų apsaugą. Ketinama aprūpinti jas vaizdo stebėjimo kameromis, teritorijas aptverti tvoromis ir panašiai.

Tokios priemonės, ministrės nuomone, nepareikalaus didelių lėšų, nes daugumą jų ministerijos jau patvirtino šiems metams. „Tačiau siūlymams įgyvendinti 2008 metais papildomai reikės daugiau kaip 22 mln. litų. 2009 metais – 15 mln., o 2010-aisiais – 15,5 mln. litų”, – vardijo ministrė R.Žakaitienė.

Lėšos jau numatytos

Didžioji dalis smurtą ir patyčias mokyklose mažinančių priemonių Vyriausybė numato įgyvendinti 2008 metais. ŠMM Bendrojo ugdymo departamento Vaikų ir jaunimo socializacijos skyriaus specialistė Ligita Vaicekauskaitė sakė, kad klasės vadovų atlyginimams lėšos jau numatytos, papildomai jų prašyti iš valstybės biudžeto nereikės.

Jos teigimu, nuo rugsėjo 1-osios bendrojo lavinimo įstaigose padaugės mokytojų padėjėjų. 275 nauji darbuotojai talkins mokytojams, dirbantiems su negalią turinčiais vaikais. Nuo kitų metų rugsėjo Lietuvos mokyklose padaugės socialinių pedagogų ir psichologų.

Svarbiausi dalykai neminimi

Mokyklų tobulinimo centro (MTC) direktorė Eglė Pranckūnienė teigė, kad ministerijos darbo grupė atsižvelgė į daugumą siūlymų, tačiau svarbiausi dalykai į ją neįrašyti. Lemiami pokyčiai, jos nuomone, mokyklų laukia ateityje. „Čia akcentuojamos išorinės priemonės, dėmesys kreipiamas į mokymo turinį ir procesą, į žinias ir jų kiekį. Tačiau nuo to mokyklose nebus saugiau. Visų pirma mes turime kreipti dėmesį į emocinį žmogaus ugdymą, brandžios, darnios asmenybės lavinimą”, – sakė E.Pranckūnienė. Žinių, programų gausa, pasak MTC direktorės, tolina mokytojus nuo vaikų. Pedagogai turi spėti perduoti mokslo žinias, todėl jiems paprasčiausiai nebelieka laiko pasikalbėti apie dvasinius, bendruomeninius dalykus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.