Šienavimas – nepigus

Šilti ir lietingi orai paspartino žolės augimą.

Bendrovės „Klaipėdos želdiniai” direktoriaus pavaduotojas Arūnas Valašinas teigė, kad šią vasarą įmonės pajėgos vos spėja suktis.

„Turime labai daug darbo, todėl vargu ar galėtume imtis pjauti žolę pavienių fizinių asmenų užsakymu. Žmonės į mus kreipiasi, kai žolė jau siekia kelius. Smulkių užsakymų vykdyti dažniausiai negalime”, – tikino įmonės direktoriaus pavaduotojas.

A.Valašinas minėjo, kad šienavimas gali kainuoti nuo 10 iki 20 litų už arą. Kaina priklauso nuo šienaujamo sklypo ploto, žolės aukščio ir tankumo, atstumo iki pastatų, to, ar daug sklype medžių.

Didesni lygūs plotai šienaujami traktoriumi, mažesniuose plotuose su medžiais ir kitomis kliūtimis dirbama mechaniniu dalgiu arba vejapjove.

A.Valašinas teigė, jog maždaug 40 gyventojų bendrijų savo kiemus tvarko savarankiškai.

„Pagal dabartinę tvarką už kiemų priežiūrą atsakinga savivaldybė. Dalis bendrijų pačios susiranda subrangovus ir mums tik pateikia sąskaitas už atliktus darbus. Mes šias sąskaitas padengiame savivaldybės tam skirtais pinigais”, – tvirtino direktoriaus pavaduotojas.

Bendrovės „Frezija” želdinių projektų vadovas Valdas Kaubrys teigė, kad dėl šienavimo ir vejos formavimo gana dažnai kreipiasi įmonės, privačių sklypų savininkai ir daugiabučių bendrijos.

Įmonės žolės pjovimo įkainiai svyruoja nuo 8 iki 12 litų už šimtą kvadratinių metrų. Įmonė imasi vykdyti ir labai smulkius užsakymus.

„Yra tekę šienauti ir 30 kvadratinių metrų sklypelį” – prisiminė vadovas.

Kai plotas, kuriame reikia pjauti žolę labai mažas, didėja pjovimo įkainiai. Klientų prašoma padengti transporto išlaidas.

Klaipėdos savivaldybės miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė teigė, kad daugiabučių namų gyventojų bendrijos ir pavieniai fiziniai asmenys panorę nušienauti pieveles aplink savo namą turėtų savarankiškai samdyti rangovą. Tokias paslaugas Klaipėdoje teikia bendrovės „Žalyna ir partneriai”, „Frezija”, „Bruzdelynas”, „Klaipėdos želdiniai”, „Bituvis”.

Dėl dažno lietaus ir šilto oro žolė šiemet auga labai sparčiai. I.Šakalienė teigė, kad šiuo metu žolė daug kur pjaunama antrą kartą šią vasarą. Panašu, kad iki rugsėjo pabaigos šienauti miesto žaliuosius plotus reikės dar du kartus.

„Kad pavasarį turėtume kokybišką veją, reikia žolę nušienauti ir rudenį prieš iškrentant pirmajam sniegui”, – aiškino I.Šakalienė.

Vedėja minėjo, kad anksčiau miesto vejos tvarkymą viešosiose erdvėse vykdydavo viešuosius darbus atliekantys asmenys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.