Dauguma Škotijos parlamente reikalauja atsiskirti nuo Britanijos

Škotijos parlamentą kontroliuojanti Škotijos nacionalinė partija (ŠNP) rengia referendumą dėl nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos, bet pagrindinės opozicinės partijos žada blokuoti bet kuriuos mėginimus nutraukti 300 metų sąjungą su Anglija.
Škotijos nacionalistai siekia padidinti autonomijos įstatymų leidžiamosios institucijos įgaliojimus centrinio parlamento Londone įgaliojimų dėka, net nepaisydami to, kad dabar Didžiosios Britanijos premjeras yra škotas Gordonas Brownas (Gordonas Braunas).

„Šiandien prasidės … kitas ir, aš tikiuosi, dinamiškiausias Škotijos konstitucinės reformos programos etapas”, – sakė antradienį spaudos konferencijoje ŠNP lyderis Alexas Salmondas (Aleksas Selmondas).

Jis paskelbė dokumento projektą, kuris, jeigu bus patvirtintas parlamente, užtikrins balsavimą „dėl visateisės nepriklausomos valstybės”, taip pat paragino pradėti visoje Škotijoje diskusijas dėl kitų galimų Šiaurės Britanijos karalystės statuso pokyčių.

ŠNP gavo daugumą įstatymų leidžiamajame susirinkime per rinkimus gegužę, nutraukusi pusę šimtmečio trukusį britų Leiboristų partijos viešpatavimą Škotijos parlamente.

Jame taip pat yra atstovaujama Konservatorių ir Liberalų demokratų partijoms, kurios, kaip ir leiboristai, nepritaria referendumui dėl nepriklausomybės.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad referendumo idėjai pritaria maždaug 30 proc. Škotijos gyventojų.

Tuo tarpu opozicija sutinka išnagrinėti galimybę išplėsti parlamento Edinburge įgaliojimus.

Stebėtojai mano, kad ŠNP gali atsisakyti referendumo idėjos, jeigu Škotijos parlamentas gaus, be kita ko, galimybę savo nuožiūra tvarkyti įplaukas iš šalies naftos ir dujų telkinių, kontroliuoti žvejybos sektorių ir savarankiškai pasirinkti imigracijos politiką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.