Baltarusijos opozicija vienijasi, kad surengtų protesto akciją

Susiskaldžiusios Baltarusijos opozicijos lyderiai pažadėjo atmesti nesutarimus ir susivienyti, kad galėtų rudenį surengti daugiatūkstantinę demonstraciją artėjant kitais metais numatytiems parlamento rinkimams.
Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką, stovintį prie valstybės vairo nuo 1994 metų, kritikuoja Vakarų šalys už žmogaus teisių pažeidimus ir rinkimų rezultatų klastojimą, kuris padėjo jam pernai būti perrinktam trečiajai kadencijai, surinkus 83 proc. balsų.

Tačiau A.Lukašenka yra populiarus tarp didelės dalies Baltarusijos gyventojų. Jis sako, kad jo griežtas požiūris į opoziciją, valstybės subsidijos ir atrankinė privatizacija leis pakelti šalies piliečių gyvenimo lygį ir išvengti socialinių sukrėtimų, būdingų kitoms buvusios SSRS respublikoms.

Artėjant 2006 metų prezidento rinkimams Baltarusijos opozicija, kurią sudarė liberalai ir nacionalistai, susivienijo aplink Aleksandro Milinkevičiaus kandidatūrą tik tam, kad vėl suskiltų pro pralaimėjimo.

Tačiau antradienį opozicijos lyderiai pažadėjo išvesti spalio 14 dieną į gatves 10 tūkst. šalininkų dalyvauti protesto akcijoje „Europos žygis”. Tai sakoma pranešime spaudai, paskelbtame Jungtinės piliečių partijos (JPP) tinklalapyje.

„Mes rengiame bendrą akciją ne tam, kad parodytume vienybę. Nėra prasmės susikibti už rankų nuotraukoms. Mes turime susitelkti, kad žmonės dirbtų drauge”, – sakė agentūrai „Reuters” JPP lyderis Anatolijus Lebedka.

„Nuomonė apie opozicijos susiskaldymą smarkiai perdėta. Mes surasime bendrą kalbą ir daug ką nuveiksime drauge, – sakė agentūrai „Reuters” A.Milinkevičius. – Mes turime bendrą tikslą – mes norime gyventi esant demokratijai. Ir mes turime parodyti, kad mums svarbiausia – šalis, o ne kėdės vyriausybėje”.

Šią gegužę vykusiame opozicijos kongrese A.Milinkevičius buvo pašalintas iš bendro opozicijos lyderio posto. Tada jis paskelbė, kad suburs visuomeninį judėjimą „Už laisvę”, kurio politikui kol kas nepavyko oficialiai įregistruoti.

Kilę kongrese opozicijos vidaus nesutarimai buvo susiję su jos tolesnės veiklos taktika. A.Milinkevičius kalbėjo, kad būtina viena bendra susivienijusių demokratinių jėgų vadovybė ir būtina sutelkti dėmesį į protesto akcijų rengimą. Kiti lyderiai laikėsi nuomonės, kad susivienijusiai opozicijai būtinas kolegialus vadovavimas.

Opozicijos lyderių strategija grindžiama nuomone, kad kylant Rusijos energetikos išteklių kainoms ekonominė situacija Baltarusijoje blogės, ir todėl vyriausybė bus labiau suinteresuota dialogu su Vakarais ir opozicija. Dialogas, be kita ko, turi vykti dėl rinkimų įstatymų reformos artėjant 2008 metų parlamento rinkimams.

A.Milinkevičius teigia, kad dėl derybų su vyriausybe neturi kilti nesutarimų opozicijoje.

„Dialogas su valdžia būtinas, ir mes dar žiemą siūlėme jį surengti”, – sakė jis.

„Valdžia sėsis prie derybų stalo tik tada, jeigu pajus, kad mes esame jai lygi jėga. Mes kol kas tokie nesame”, – pridūrė jis.

Tačiau nepriklausomas Baltarusijos politologas Aleksandras Klaskovskis abejoja opozicijos sėkme per būsimus parlamento rinkimus.

„Dabar nėra visuomenėje įtampos, kuri priverstų valdžią daryti nuolaidų ir liberalizuoti rinkimų įstatymus artėjant rinkimams”, – sakė jis agentūrai”Reuters”.

Politologo nuomone, laimėti rinkimus, galiojant dabartiniams įstatymams, opozicijai bus sunku.

„Jeigu nepaaštrės vidaus padėtis, neįvyks ūkio griūtis, 2008 metų parlamento rinkimai bus tik ritualas”, – sakė A.Klaskovskis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.