Indija 60-ąsias nepriklausomybės metines mini ragindama kovoti su skurdu

Indijos premjeras Manmohanas Singhas, trečiadienį kalbėdamas 60-ųjų nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos paskelbimo metinių proga, sakė, kad nepaisant spartaus ekonomikos augimo šaliai reikia labiau kovoti su skurdu, neišmanymu ir ligomis.

„Indija negali tapti šalimi su didelio augimo salelėmis ir didžiulėmis vystymosi nepaliestomis teritorijomis, kurioje augimo naudą jaučia tik saujelė (žmonių)”, – pareiškė jis, sakydamas kalbą nuo Delio Raudonojo forto įtvirtinimų.

„Pažengėme į priekį daugelyje mūšių su skurdu, neišmanymu ir ligomis. Bet ar galime pasakyti, kad laimėjome karą?”, – sakė jis susirinkusiai pareigūnų ir diplomatų miniai, kurioje buvo ir vaikų, aprengtų baltais, oranžiniais ir žaliais – Indijos vėliavos spalvų – drabužiais.

Indija yra viena greičiausiai augančių pasaulio ekonomikų, bet nelygybė joje taip pat yra viena didžiausių pasaulyje. Šimtai milijonų indų gyvena už mažiau nei vieną JAV dolerį (2,5 lito) per dieną.

M.Singhas kalbą sakė stovėdamas už neperšaunamo stiklo ekrano, o ant gretimų pastatų tuo metu buvo išstatyti snaiperiai. Visoje šalyje kareiviai ir ginkluoti policininkai saugo kelius ir svarbiausius pastatus, nes per Nepriklausomybės dieną dažnai būna separatistų kovotojų ar maoistų sukilėlių išpuolių.

Prieš savo kalbą M.Singhas padėjo vainikus prie memorialų Indijos laisvės judėjimo lyderiui Mahatmai Gandhi, pirmajam šalies premjerui Jawaharlalui Nehru (Džavaharlalui Nehrui) ir jo dukteriai, nužudytajai premjerei Indirai Gandhi.

Po to M.Singhas nuvyko į Raudonąjį fortą, kurį 17-ajame amžiuje iš raudono smiltainio pastatydino mogolai. Čia jis, aidint 21 šūvio saliutui, iškėlė nacionalinę vėliavą.

„NACIONALINĖ GĖDA”

M.Singhas žadėjo naujas 250 mlrd. rupijų (16 mlrd. litų) investicijas į žemės ūkį, kuriame vis dar dirba daugiau kaip pusė Indijos gyventojų, ir sakė, kad nori „šiuolaikinio švietimo revoliucijos” savo šalyje, kur kas trečias žmogus yra neraštingas.

„Nepakankamo maitinimosi problema yra nacionalinė gėda. Kreipiuosi į šalį prašydamas pasiryžti ir labai stengtis, kad per penkerius metus nepakankamo maitinimosi (reiškinys) būtų išgyvendintas”, – pridūrė jis.

Nors pastaraisiais metais Indijos ekonomikos augimas buvo maždaug 8 proc., 46 proc. jaunesnių nei trejų metų Indijos vaikų gauna nepakankamai maisto, nurodo UNICEF. Tai didesnis skaičius nei į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikos dalyje.

Premjeras taip pat žadėjo atnaujinti pastangas industrializavimui skatinti ir „pirmarūšei infrastruktūrai” sukurti. Jis pridūrė, kad perėjimas nuo agrarinės prie pramoninės ekonomikos yra sunkus.

Po šiemet vykusių ūkininkų protestų M.Singhas sakė, jog vyriausybei reikia užtikrinti, kad tie žmonės, kurie neteko žemės dėl gamyklų, neprarastų savo pragyvenimo šaltinių. Be to, pasak premjero, reikia gerinti urbanistinį planavimą augančiuose Indijos miestuose.

„Mes esame jauna valstybė, – sakė jis. – Išlaisvinta mūsų jaunystės energija pastūmės Indiją į naują augimo kelią. Tačiau neturime pernelyg pasitikėti savimi. Mūsų laukia ilgas kelias. Mums reikia mažiausiai dešimtmečio sunkaus darbo ir nuolatinio augimo, kad įgyvendintume savo svajones”.

Rytinėje Biharo valstijoje, kuri yra tapusi skurdo ir neišsivystymo sinonimu, Nepriklausomybės dienos iškilmes sužlugdė smarkios liūtys. Per potvynius, kuriuos sukėlė musonas, šioje valstijoje šiemet jau žuvo 277 žmonės, o vienaip ar kitaip nukentėjo dar 14 mln. žmonių.

Atokiame Indijos šiaurės rytų regione, Asamo valstijoje, kur išgaunama nafta ir auginami arbatmedžiai, įtariami separatistų sukilėliai į vieną policijos stovyklą prieš pat iškilmių pradžią sviedė granatą, kuriai sprogus buvo sužeisti penki žmonės, tarp jų – du policininkai.

Policija įtaria, kad šį išpuolį įvykdė Asamo jungtinis išvadavimo frontas (AJIF), kuris yra kaltinamas dėl 30 žmonių nužudymo praėjusią savaitę. Tarp nužudytųjų, kurie visi buvo hindi kalba kalbantys naujakuriai, yra moterų ir vaikų.

Kašmyre, kur 17 metų vyksta sukilimas prieš Indijos valdymą, separatistų grupuotės ragino dalyvauti visuotiniame streike. Nepriklausomybės jubiliejų jie pavadino „juoda diena”, o iškilmes – beprasmėmis, kol Kašmyras nėra laisvas.

Kasdienį gyvenimo ritmą prieš Nepriklausomybės dieną trikdė ir griežtos saugumo priemonės, įskaitant nepopuliarias kratų operacijas ir civilių gyventojų apieškojimą.

M.Singhas sakė, jog ypatingų pastangų reikia tam, kad suklestėtų tokie mažiau išsivystę regionai kaip Kašmyras ir Indijos šiaurės rytai.

Rytų Indijoje maoistai, protestuodami prieš Nepriklausomybės dienos iškilmes, atokiuose kaimuose iškėlė juodas vėliavas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.