Dramos teatre – niūros nuotaikos

Užsitęsusi Klaipėdos dramos teatro rekonstrukcija teatrą gali palikti ir be žiūrovų, ir be aktorių.

Anksčiau buvo prognozuota, kad remonto darbai gali trukti trejus metus. Dabar prabilta apie tai, kad rekonstrukcija tęsis net septynerius metus.

Visus juos ir aktoriai, ir žiūrovai neišvengiamai patirs nepatogumų. Dar dabar nežinoma, kur bus repetuojami naujojo sezono spektakliai. Be to, be pastogės likusiam teatrui teko atšaukti ne vieną spektaklį.

Nepaisant to, nuo rudens Klaipėdos dramos teatre turėtų pradėti dirbti dar nauji artistai.

Reikės 60 mln. litų

Kultūros ministerijos sprendimu Klaipėdos dramos teatras uždarytas nuo vasario 1 dienos.

Šiuo metu jame pluša statybininkai. Tačiau jie atlieka ne rekonstrukcijos, o tik parengiamuosius darbus.

Anot Klaipėdos dramos teatro direktoriaus Gedimino Pranckūno, šiemet iš valstybės biudžeto jo vadovaujamai įstaigai buvo skirta 1,5 mln. litų.

Už 200 tūkst. parengtas projektas teatro paramstymo darbams atlikti. Likusioji suma bus sumokėta tokius darbus dirbantiems statybininkams.

„Teatro pastatą reikia paramstyti, kad jis galutinai nesugriūtų”, – sakė G.Pranckūnas.

Daugiau darbų šiemet nenumatyta. Tam, kad būtų pradėta teatro pastato rekonstrukcija, reikia parengti techninį projektą.

Anot direktoriaus, tai gali trukti dvejus metus, o parengti projektą kainuos apie 3 mln. litų.

Tik po to prasidės pagrindiniai rekonstrukcijos darbai. G.Pranckūno teigimu, visa teatro pastato rekonstrukcija gali kainuoti per 60 mln. litų. Todėl remontas gali būti baigtas per kelerius metus.

Prognozuojama, kad teatras duris vėl atvers po 5 ar net 7 metų.

„Viskas priklausys nuo to, kaip bus skiriami pinigai. Jei jų pakaks, darbai vyks greičiau. Tačiau nežinia, ar tų 60 mln. litų užteks, nes statybos darbų kainos kasmet išauga 30 procentų”, – sakė G.Pranckūnas.

Rekonstrukcijos metu bus sutvirtinti teatro pamatai, sienos, pakeistos šildymo, vandentiekio sistemos, elektros instaliacija.

Nėra kur repetuoti

Kol pastate dirba statybininkai, ir teatro administracija, ir aktoriai ieško, kur prisiglausti.

Administracijai patalpas skyrė savivaldybė. Todėl darbuotojai, nors ir susispaudę, jau turi darbo vietą.

Kur kas liūdniau aktoriams. Jie šiuo metu yra gastrolėse Palangoje. Rugpjūčio pabaigoje vyks į Druskininkus, vėliau – į tarptautinį festivalį.

Numatyta, kad naujasis dramos teatro sezonas turėtų prasidėti rugsėjo pabaigoje. Tačiau kur ir kada bus parodytas pirmasis spektaklis, G.Pranckūnas dar negalėjo pasakyti.

„Didžiausia problema – kur repetuoti? Visos salės turi savo planus, todėl įsiterpti į jų grafikus labai sudėtinga”, – teigė G.Pranckūnas.

Kaip vieną iš išeičių jis įvardijo Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą. Ir jis, ir Dramos teatras yra pavaldūs Kultūros ministerijai, todėl esą galėtų dalintis patalpomis.

Tačiau G.Pranckūnas prasitarė, jog Muzikinio teatro administracija nelabai nori įsileisti ne savo aktorius.

„Netiesa, kad neįsileidžiame dramos teatro. Su direktoriumi gražiai pasikalbėjome, sutarėme, kad rudenį jie galės rodyti savo spektaklius kartą per savaitę. Tačiau G.Pranckūnas pripažino, kad mūsų teatro patalpos jiems nėra pačios geriausios, jos – ne išeitis”, – teigė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro direktorė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.

Ji tikino, kad pavasarį taip pat buvo sutarta, jog Dramos teatro spektakliai bus rodomi muzikiniame teatre. Tačiau žiūrovai buvo pakviesti vos į vieną pristatymą, o kiti buvo atšaukti ir todėl, A.Žigaitytės – Nekrošienės teigimu, buvo patirta nuostolių.

Aktoriai – kankiniai

Savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Goda Giedraitytė tvirtino, kad miesto valdžia padarė viską, kad Dramos teatro aktoriai turėtų, kur vaidinti.

Sutarta, kad jiems bus skirtos salės savivaldybei pavaldžiuose Žvejų kultūros rūmuose ir Klaipėdos koncertų salėje.

Tačiau šios įstaigos negali priimti rodyti tiek spektaklių, kiek norima.

Todėl vos uždarius teatrą, iš jo repertuaro buvo išbraukti devyni spektakliai, nes jų nebuvo, kur rodyti.

Dėl šios priežasties sumažėjo ir aktorių darbo krūvis, ir uždarbis.

Naująjį teatro sezoną jis taip pat neturėtų didėti. Tačiau nuo rugsėjo teatre pradės dirbti aštuoni nauji aktoriai, baigę teatro meno vadovo Povilo Gaidžio kursą Klaipėdos universitete.

Paklaustas, ar teisinga, jog senieji aktoriai skriaudžiami, nes jų atlyginimai sumažėjo, o vilčių, kad padidės nėra, nes pinigus teks dalintis su naujais kolegomis, G.Pranckūnas buvo lakoniškas: „Menininkai visada kentėjo”.

Jo teigimu, aktoriai pateko į užburtą ratą. Kadangi negalima rodyti pakankamai spektaklių, nesurenkama pinigų. Jei jų trūksta, neįmanoma sukurti naujų pastatymų ir taip aktoriams suteikti darbo.

G.Prackūnas vylėsi, jog naująjį sezoną pavyks pristatyti keturias ar penkias premjeras.

Kai kurios iš jų jau buvo numatytos pastatyti vasarį ir kovą.

G.Pranckūnas nesibaimino, kad susiklosčius nepalankiai situacijai, teatrą gali palikti profesionalai.

„Jei taip atsitiks, vadinasi, jie nebuvo teatro patriotai. Reikia išlaukti, kol baigsis rekonstrukcija. O naujieji aktoriai žinojo, kur atėjo”, – tvirtino G.Pranckūnas.

Teatras sutaupo?

Klaipėdos dramos teatro aktorius Darius Meškauskas taip pat tikino, jog problema yra ne teatro patalpos, o darbas. Jo teigimu, daugybė teatrų dirba neturėdami savo patalpų ir jiems nekyla problemų dėl spektaklių ir žiūrovų. Svarbiausia, anot aktoriaus, darbas ir gera vadyba.

„Aktoriai nėra amžini. Jiems reikia dirbti, kad palaikytų formą. Neprarasti kvalifikacijos galima tik nuolat vaidinant”, – sakė D.Meškauskas.

Todėl jo nuomone, vieni aktoriai ilgus teatro rekonstrukcijos metus iškęs, kiti – ne.

„Tačiau aktoriai teatrą palikdavo ir tuomet, kai jame galėjo vaidinti, nereikėjo kitur dairytis salių. Visi yra laisvi žmonės”, – dėl rekonstrukcijos kylančių problemų nesureikšmino D.Meškauskas.

Jo teigimu, Klaipėdoje yra trys scenos, kuriose galima vaidinti. Ir nesvarbu, kad už jas reikia mokėti nuomą. „Nors sales reikia nuomotis, tačiau „atkrenta” teatro išlaikymo išlaidos. Todėl nesunku suskaičiuoti, kas yra brangiau”, – teigė aktorius.

Pasiteiravus, ar teatras nebijo prarasti žiūrovų, G.Pranckūnas prašė klaipėdiečių supratingumo.

„Tikiuosi, kad žmonės į spektaklius eis, kad ir kur jie bevyktų”, – vylėsi Klaipėdos dramos teatro direktorius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.