JAV mokytoja vedė pirmąją pamoką iš kosmoso

Pirmoji į kosmosą nuskridusi mokytoja antradienį vedė pirmąją pamoką nesvarumo sąlygomis ir iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) atsakinėjo į Aidaho moksleivių klausimus.
Barbara Morgan, šalia kurios buvo astronautai Alvinas Drew (Alvinas Dru) ir Dave’as Williamsas (Deivas Viljamsas), 25 minutes kalbėjosi su vaikais, susirinkusiais Atradimų centre Boizyje Aidaho valstijoje, kur kažkada dirbo pradinių klasių mokytoja.

„Astronautai ir mokytojai, tiesą sakant, dirba tą patį darbą. Mes tyrinėjame, atrandame ir dalijamės, – per teletiltą mokiniams sakė ji. – Tai nuostabiausi darbai”.

55 metų B.Morgan prieš 22 metus rengėsi kaip atsarginė astronautė, galinti pakeisti „Challenger” įgulos narę, mokytoją iš Naujojo Hampšyro Christą McAuliffe (Kristą Makolif), kuri su kitais šešiais astronautais žuvo iškart po „Challenger” starto 1986 metų sausio 28-ąją, sprogus raketai nešėjai.

NASA tikėjosi, kad mokytojos skrydis į kosmosą sužadins milijonų žmonių vaizduotę ir užtikrins paramą daugkartinių erdvėlaivių programai.

Po 22 metų tą tikslą pasiekė B.Morgan, kuri daugkartiniu erdvėlaiviu „Endeavour” nuskrido į TKS tęsti jos statybos.

Per transliaciją į Žemę, kurią surengė NASA, ji atsakė į įvairius klausimus, pavyzdžiui, kaip gerti nesvarumo sąlygomis ir kokiu greičiu erdvėje skrieja beisbolo kamuoliukas.

Ji ir kiti astronautai tai pademonstravo – metė tikrus kamuoliukus ir nurijo ore plaukiančius skysčio rutulius. Paklausta, kaip astronautai kosmose sportuoja, B.Morgan pagriebė vieną savo kolegą ir jį pakėlė.

B.Morgan po „Challenger” katastrofos grįžo mokytojauti, o 1998-aisiais vėl prisidėjo prie astronautų korpuso. Ji yra šio skrydžio į kosmosą žvaigždė.

NASA siekia nukreipti dėmesį nuo šios kosmoso agentūros įvaizdžiui pakenkusių pastarojo meto pranešimų apie girtus ir iš meilės pamišusius astronautus.

Antradienį NASA paskelbė, jog „atsargiai optimistiškai” vertina galimybę, kad astronautams prieš skrendant atgal į Žemę nereikės remontuoti termoizoliacinės dangos įtrūkimo erdvėlaivio apačioje, kuris atsirado starto metu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.