„Hamas” boikotas neveiksmingas, teigia britų parlamento ataskaita

Didžiosios Britanijos ir visos tarptautinės bendruomenės nenoras kalbėtis su palestiniečių islamistų grupuote „Hamas” daro daugiau žalos negu duoda naudos, pirmadienį pareiškė Didžiosios Britanijos parlamento komitetas.
Vykdant politiką „Pirmiausia – Vakarų Krantas”, kuri reiškia, kad Britanija ir kitos šalys bendrauja su labiau pasaulietine grupuote „Fatah” ir izoliuoja „Hamas” kontroliuojamą Gazos Ruožą, daroma dar didesnė žala taikai, savo ataskaitoje apie Artimuosius Rytus teigia Bendruomenių rūmų užsienio reikalų komitetas.

„Vyriausybė turėtų tuoj pat apsvarstyti būdus, kaip užmegzti politinius kontaktus su nuosaikiaisiais elementais „Hamas” viduje”, – teigia įstatymų leidėjų grupė, atstovaujanti visoms partijoms.

Komitetas teigia, kad buvęs ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras), kaip naujasis Artimųjų Rytų derybininkų ketverto pasiuntinys, turi užmegzti asmeninius kontaktus su „Hamas” ir taip padėti sutaikyti konfliktuojančias puses.

Artimųjų Rytų taikos derybų tarpininkų ketvertas – JAV, Europos Sąjunga, Jungtinės Tautos ir Rusija.

Britanija kartu su kitomis Vakarų šalimis yra paskelbusi politinį ir finansinį „Hamas” boikotą. „Hamas” – tai islamistų politinis ir visuomeninis judėjimas, turintis savo karinį sparną. Izraelis, ES ir JAV traktuoja „Hamas” kaip teroristinę organizaciją.

„Hamas” atsidūrė izoliacijoje dėl savo nesutikimo padaryti tris dalykus, kurių reikalavo Vakarai” – pripažinti Izraelio teisę egzistuoti, atsisakyti smurto ir laikytis laikinųjų taikos susitarimų su Izraeliu.

Reaguodama į ataskaitą Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija pareiškė: „Mes ir toliau aiškiai duodame suprasti, kad esame pasirengę reaguoti į bet kokį svarbų „Hamas” žingsnį”.

Tačiau ji mano, kad būtų protinga tikėtis, jog asmeninių kontaktų užmezgimas būtų paremtas šiomis trimis sąlygomis.

Parlamento ataskaita taip pat rekomenduoja savo šaliai daryti spaudimą Vakarų remiamam palestiniečių prezidentui Mahmoudui Abbasui (Mahmudui Abasui) pradėti derybas su „Hamas” siekiant atkurti nacionalinės vienybės vyriausybę visose palestiniečių teritorijose.

Komitetas teigia, kad Britanija padarė klaidą išlaikiusi „Hamas” boikotą netgi po to, kai „Hamas” vasario mėnesį sutiko sudaryti vienybės vyriausybę su M.Abbaso „Fatah”.

Komiteto pirmininkas Mike’as Gapesas (Maikas Geipsas) BBC radijui sakė, kad teigiamo tarptautinės bendruomenės požiūrio stoka „išties prisidėjo prie situacijos pablogėjimo”.

Kova tarp konkuruojančių grupuočių baigėsi tuo, kad birželio mėnesį „Hamas” perėmė Gazos Ruožo kontrolę, o „Fatah” grupuotės, 2006 metų pradžioje pralaimėjusios rinkimus, rankose liko didesnė Vakarų Kranto teritorija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.