Estijos centro partija siūlo surengti referendumą dėl Estijos dalyvavimo Lietuvoje statant naują atominę elektrinę

Estijos opozicinės centro partijos frakcija pirmadienį vykusiame neeiliniame parlamento posėdyje įtraukė į darbotvarkę įstatymo projektą dėl referendumo dėl Estijos dalyvavimo statant Lietuvoje naują atominę elektrinę.
Įstatymo projekto tikslas – pradėti diskusijas dėl energetikos ateities visiškai nauju lygmeniu ir paskatinti piliečius dalyvauti sprendžiant Estijos ateičiai svarbius klausimus, išsiaiškinti, ar Estijos gyventojai pritaria šalies dalyvavimui naujos atominės elektrinės projekte, pareiškė Centro partijos spaudos tarnyba.

Projekto autoriai siūlo surengti referendumą 2008 metų kovo 2 dieną, kad vyriausybė turėtų laiko būtiniems tyrimams atlikti ir visiems galimiems pavojams nustatyti, paskelbti šio darbo rezultatus ir pradėti konsultacijas su visuomene.

Pasak projekto autorių, iki šiol visuomenė dar negirdėjo svaresnių argumentų, kodėl būtų naudinga dalyvauti naujos atominės elektrinės Lietuvoje projekte, taip pat nebuvo aptartos galimybės statyti atominę elektrinę Estijoje.

„Neturint skaičiavimų ir nesitariant su visuomene, bet kokios rimtos diskusijos tampa beprasmės, nes emocinių argumentų prieš atominę energetiką yra su kaupu”, – mano įstatymo projekto autoriai.

Nors energetikos plėtros planai vis dar neaiškūs, ministras pirmininkas Andrus Ansipas jau pradėjo sudarinėti susitarimus dėl Estijos dalyvavimo statant naują elektrinę, pabrėžia centristai.

Tuo tarpu Reformų partijai atstovaujantis parlamentaras Hannes Astokas (Hanės Astokas) pareiškė, kad jo atstovaujama frakcija pritaria ketinimams statyti Lietuvoje naują atominę elektrinę, dalyvaujant trims Baltijos šalims ir Lenkijai.

„Šiuolaikiškos atominės elektrinės statyba ir elektros perdavimo linijų, kurios susietų Baltijos šalis su Lenkija, tiesimas leistų šalims prisijungti prie pagrindinių Vakarų Europos tinklų ir atsikratyti priklausomybės nuo buvusios Sovietų Sąjungos tinklų”, – pareiškė jis.

Politiko teigimu, Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymas 2009 metais apsunkins padėtį Baltijos šalių energijos rinkoje, todėl tiek Estijai, tiek kitoms šalims negalima delsti svarstant reikalingas priemones.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.