Vedybų sutartys: vienam – šluota, kitam – pilys ir dvarai

Dažnas vengia sudaryti vedybų sutartį, baimindamasis susipykti su partneriu. Mitas tai ar tiesa?

Notarai sako, jog tiesos čia yra, nes tuokiantis vyrauja jausmai, o ne išskaičiavimai. Tačiau kiekvienas notaras patvirtins, kad vedybų sutartis su meile neturi nieko bendra. Taip nustatomas kiekvieno įnašas pradedant bendrą gyvenimą. Sudarius vedybų sutartį galima išvengti daugybės nemalonių ginčių skyrybų atveju, vaikų įpainiojimo į suaugusiųjų santykių aiškinimąsi.

Paprastai, kol sudaroma ir patvirtinama vedybų sutartis, pas notarą žmonės užsuka kelis kartus. Tačiau pasitaiko atvejų, kai notaras, kaip valstybės įgaliotas asmuo, vedybų sutarties nepasirašo. „Joks notaras nepatvirtins vedybų sutarties, kurioje vienam bus prašoma skirti šluotą, o kitam – pilis ir dvarus. Juk Civiliniame kodekse yra ir toks sakinys: „Negalioja vedybų sutarties sąlygos, kurios prieštarauja gerai moralei”. Gera moralė ir lygiateisiškumo principas – tai visų svarbiausia,” – sako Vilniaus 25-ojo notaro biuro notarė Janina Girnienė.

Vedybų sutartis sudaroma tik notarine forma. Ji gali būti sudaryta iki ir po santuokos įregistravimo. Iki vestuvių sudaryta sutartis vadinama ikivedybine, o sudaryta po santuokos – povedybine. Ikivedybinė sutartis įsigalioja įregistravus santuoką, o povedybinė – nuo jos sudarymo ar kitos sutuoktinių pasirinktos dienos. Vedybų sutartį, jos pakeitimus ar nutraukimo faktą būtina registruoti Vedybų sutarčių registre. Praėjusiais metais notarai Lietuvoje patvirtino apie 500 vedybų sutarčių – maždaug dviem trečdaliais daugiau nei 2005-aisiais.

Notarei Janinai Girnienei dažnai tenka atsakyti ir į klausimą, ar galima į vedybų sutartį įtraukti punktą apie neturtinius dalykus, pavyzdžiui, kas kasdien rūpinasi vaikais? „Tokiu atveju reikia žinoti, kad negali būti, jog vienas iš sutuoktinių vaikus auklėja, rūpinasi, prižiūri, o kitas tik pasako mažiesiems „laba diena”. Taip, vedybų sutartis gali numatyti net ir tokius atvejus,” – teigia Janina Girnienė.

Pastaruoju metu vis daugiau porų gyvena kartu nesusituokę. Kaip jie gali susitarti dėl turto? Notarai tokiems žmonėms paaiškina, jog Seimas dar nepriėmė įstatymo, nustatančio partnerystės įregistravimo tvarką, sudaryti sugyventinių sutarčių kol kas nėra galimybių. Pagal dabar galiojančią tvarką sugyventiniams išsiskyrus jų turtas nėra dalijamas, nes yra kiekvieno nuosavybė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.