Druskininkus svaigino muzika

Regis, nebuvo tokios rugpjūčio savaitės, kai muzika „lijo” dažnoje Druskininkų sanatorijoje, muziejų salėse ir terasose, kai M.K.Čiurlionio muzikos mokykloje nuo ryto iki vakaro skambėjo smuikai, styginių kvartetas, kai mokslinėje konferencijoje pranešimus žėrė muzikologai, menotyrininkai iš Lietuvos ir Norvegijos.

Per savaitę – daugiau kaip dvidešimt renginių! Ir visur gausu klausytojų, ypač iš užsienio šalių atvykusių, kurie gaudė kiekvieną jiems suprantamą žinią. Galbūt todėl gausiai jų būta „SPA Vilniaus” ir sanatorijos „Lietuva” salėse, kuriose viešpatavo dviejų garsių mūsų kompozitorių – Lietuvos Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureato profesoriaus Giedriaus Kuprevičiaus ir Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Jurgio Juozapaičio kūryba. Tai, kad Lietuvos muzikų rėmimo fondo ir Druskininkų savivaldybės rengiamas tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu” svarų dėmesį skiria Lietuvos kompozitoriams, džiugino ir ankstesniųjų metų festivaliai, per autorinius koncertus leidę geriau pažinti Lietuvos nacionalinės premijos laureatus Vytautą Barkauską, Anatolijų Šenderovą, Vidmantą Bartulį.

Tarsi vienu atsikvėpimu

Šiųmetis susitikimas su G.Kuprevičiumi buvo išties įspūdingas. Džiugino ne tik naujo jo kūrinio „Echo – Aidas” pasaulinė premjera, pateikta su tam tikrais teatrališkumo elementais, kai įvairiose salės erdvėse skambėjo aidas. Šiam kūriniui atlikti buvo pasitelktas tikrai subtilus ansamblis „Grazioso” (dainininkė Joana Gedmintaitė, fleitininkė Viktorija Zabrodaitė ir pianistė Vilma Rindzevičiūtė), gracingumu nutapęs lakonišką kūrinio partitūrą ir tuo sužavėjęs klausytojus. Salėje švytėjo jų veidai, kai pleveno lankstus solistės sopranas, nuoširdžiu muzikavimu nuspalvinti fleitos vingiai ar į bendrą įspūdį koncentruojantis fortepijonas. Daug aplodismentų pelnė ansamblis ir naujojo kūrinio autorius, nuo tol likęs scenoje ir dalyvavęs toliau kuriant muziką, kai ansamblio atliekami skambėjo prancūzų kompozitorių Ph.Gauberto, A.Caplet, F.Poulenco kūriniai, o kompozitorius jų temomis improvizavo fortepijonu. Visi žavėjomės virtuoziška technika, fortepijono „valdymu” ir tikrai nuostabia G.Kuprevičiaus kūrybine galia. Ir savo lanksčiais žodiniais intarpais kompozitorius buvo įdomus, atvedęs klausytojus prie jo „Preliudo M.K.Čiurlionio atminimui”, kurį paskambino tarsi vienu atsikvėpimu ir taip užbūrė klausytojus. Atrodo, kad abejingųjų nebuvo, ne vienas klausytojas kilo į sceną ir dovanojo gėlių, o skirstydamiesi dalijosi patirtais įspūdžiais.

Sąsajos su M.K.Čiurlioniu

Po dienos druskininkiečiai, miesto svečiai ir jaunieji smuikininkai rinkosi į kompozitoriaus J.Juozapaičio kūrybos vakarą. Čia, „Lietuvos” sanatorijos erdvioje fojė klausytojus pasitiko dailininkų Gerdenio Grickevičiaus ir Tanelo Šubino (Estija) piešinių bei tapybos darbų paroda, o salėje – vėl sąsajos su M.K.Čiurlioniu, nes kompozitorius J.Juozapaitis prieš 30 metų savo simfonijose „Rex” ir „Zodiacus” pirmasis taip ryškiai prabilo apie M.K.Čiurlionį. Šįkart kūrėjas klausytojams pateikė labai įvairią, o kartu ir prasmingą programą, kuri leido suvokti, kuo jis gyvena pastaruosius dešimtmečius. O gyvena kurdamas labai įvairią muziką, dažniausiai instrumentinę, nors ir už vokalinius kūrinius yra susižėręs dešimtis įvairiausių premijų. Ne pirmą dešimtmetį gyvuojančius ciklus „Diemedžiu žydėsiu” (S.Nėries eilės) ir „Medžių tyla” (A.Gustas eilės) nuostabiai interpretavo Asta Krikščiūnaitė ir Audronė Kisieliūtė, jos įrodė, kad subtiliai išgyventas kiekvienas niuansas, išreikštas taupiuose natų puslapiuose. Ir birbynininkas Kastytis Mikiška su pianiste Giedre Gabnyte jautėsi puikiai, perteikdami prieš tris dešimtmečius sukomponuotą kūrinį, tąkart atrodžiusį labai modernų, o dabar skambantį gana šiandieniškai. Prieš trejetą metų sukurta „Improvizacija altui” solo buvo skirta atlikti sūnui altininkui, taip pat Jurgiui, kuris maloniai nuteikė savo muzikine branda. Solidžią kūrybos vakaro programą užbaigė „Pavasario varpai” fortepijonui keturioms rankoms ir styginių kvartetui, sukurti pagal M.K.Čiurlionio „Pavasario sonatą”. Džiugu buvo matyti, kaip jauni atlikėjai (pianistės G.Gabnytė, Birutė Bizevičiūtė ir styginių kvartetas: Augusta Jusionytė, Diana Moisejenkaitė, J.Juozapaitis ir Regina Gilytė) scenoje gyveno savita J.Juozapaičio muzikinės kalbos raiška.

Turiningas kitas savaitgalis

„Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu” skleidžia prasmingas pažintis su lietuvių kompozitoriais. Ir teko patirti, kad dažnas Druskininkų svečias savo buvimą kurorte bando planuoti kaip tik rugpjūčio pradžioje, kai muzikinis gyvenimas čia ypač akyvus.

Na, o po vakarykštės sakralinės muzikos valandos Druskininkų bažnyčioje, ateinantį savaitgalį druskininkiečių ir Druskininkų svečių laukia trys reikšmingi vakarai. Rugpjūčio 17 dieną Druskininkų miesto muziejuje koncertuos du talentingiausi mūsų tautiečiai – violončelininkas Edvardas Armonas iš Vokietijos ir pianistas Gabrielius Alekna iš JAV. Jų programoje ir Vakarų klasikų, ir M.K.Čiurlionio kūriniai. Šeštadienį vakare toje pačioje salėje – muzikinė poetinė kompozicija E.Griego „Įkvėpimo žemė” (šiemet minime norvegų kompozitoriaus E.Griego metus), kurią kurs žavus ir žinomas kauniečių trio: mecosopranas Rita Preikšaitė, pianistė Rūta Blaškytė ir aktorė Virginija Kochanskytė. Rugpjūčio 19 dieną sakralinę muziką atliks dainininkai Jūratė Vizbaraitė ir Andrejus Kalinovas, besitobulinantis Austrijoje, taip pat vargonininkė Gražina Petrauskaitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.