Kuprinei „pripildyti” – šimtai litų

Artėjant rugsėjui mokyklinio amžiaus vaikus auginantiems tėvams tenka kaip reikiant susiveržti diržus – „pripildyti” kuprinę kasmet atsieina vis daugiau.

Anot „Vakarų ekspreso” kalbintų parduotuvių vadovų, mokykliniai reikmenys, kaip ir visa kita, brangsta, be to, patys tėvai vaiko paruošimui mokyklai nebelinkę taupyti ir mieliau renkasi kokybiškus daiktus.

Priemonės brangsta

Anot „Kardažolės” parduotuvės savininkės Nijolės Cygankovos, mokyklinis sezonas paprastai prasideda paskutinę rugpjūčio savaitę. O vyresnių klasių mokiniai rašiklius bei sąsiuvinius prisimena tik rugsėjį.

Šiuo metu parduotuvės slenkstį daugiausia mindo mokytojų sudarytais sąrašais nešini pirmokėlių tėvai. Jie, pokalbininkės teigimu, pasiruošimui mokyklai išleidžia daugiausiai – vien raštinės prekėm vidutiniškai pakloja 100 litų. O kur dar kuprinė, rūbeliai, avalynė.

„Pirmokėliui reikia visko, pradedant pieštuku ar trintuku, baigiant guašu ir spalvotu popieriumi. O vyresnieji jau kažką turi iš ankstesnių metų. Be to, tėvai nebesižavi pigumu ir prašo kokybiškų daiktų, o kinišką ar lenkišką prekę iš karto deda į šoną”, – pasakojo pokalbininkė.

Tai, kad pasiruošti mokyklai kasmet atsieina vis daugiau, tvirtino ir kitos uostamiesčio parduotuvės – „Pinokio” vedėja Gitana Juodienė. Pasak jos, daugiau mokyklinio amžiaus vaikų auginantiems tėvams prieš prasidedant mokslo metams iš tiesų tenka suveržti diržus.

„Visų pirma, brangsta pačios prekės. Šiemet mokėti daugiau teks už kai kuriuos sąsiuvinius, guašą, akvarelę. Be to, nemažai klientų pageidauja tik kokybiškų, todėl, žinoma, ir brangesnių daiktų,” – aiškino pokalbininkė.

Anot jos, visos pradinukui reikalingos raštinės prekės vidutiniškai atsieis 150-200 litų. Dar 250 litų teks pakloti už kokybišką ortopedinę kuprinę.

Paramai – daugiau lėšų

Kartu su kylančiomis kainomis auga ir valstybės parama nepasiturinčioms šeimoms. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, mažas pajams gaunančių šeimų atžaloms pasiruošti mokyklai iš valstybės biudžeto šiemet skirta 10,8 milijono litų, o paramos turėtų sulaukti daugiau nei 70 tūkstančių mokinių.

Uostamiestyje už valstybės lėšas mokinio reikmėmis ketinama aprūpinti apie 1200 mokyklinio amžiaus vaikų. Jiems atiteks per 120 tūkstančių litų.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyresnioji specialistė Aušra Misevičienė tikino, jog šiemet aprūpinimo mokinio reikmėmis procedūra turėtų būti sklandesnė.

„Mokykloms nuo šiol talkins Socialinės paramos skyriaus specialistai. Jie įpareigoti surinkti visus reikiamus dokumentus paramai gauti. Pati aprūpinimo procedūra palikta ugdymo įstaigoms, kadangi jos geriau išmano, kokių priemonių ugdytiniams reikia”, – aiškino švietimietė.

Socialinės paramos skyriuje asmenys, pretenduojantys į paramą mokinio reikmėms įsigyti, laukiami jau nuo rugpjūčio 1 dienos. Valstybės skirtos lėšos turės būti išnaudotos iki rugsėjo 20 dienos.

Kreiptis dėl socialinės paramos mokiniams reikia į deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją, jei gyvenamoji vieta nedeklaruota – į savivaldybės, kurioje mokinys gyvena, administraciją. Čia būtina užpildyti prašymo-paraiškos formą bei pateikti reikiamus dokumentus. Prašymą-paraišką dėl mokinio nemokamo maitinimo galima pateikti ir mokyklos administracijai. Jei kreipimosi dėl socialinės paramos metu šeima gauna piniginę socialinę paramą, reikia pateikti tik laisvos formos prašymą socialinei paramai mokiniams gauti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.