Baudžiamosios bylos – ir sukčių aukoms

Klaipėdos policijos pareigūnai teigia, kad jau artimiausiu metu baudžiamosios bylos gali būti pradėtos kelti ne tik telefoniniams sukčiams, kurie apsimeta policijos pareigūnais, bet ir jais patikėjusiems piliečiams.

Pasak uostamiesčio VPK 3-iojo policijos komisariato viršininko Piotro Kolyškos, nuo šiol tokiu atveju bus keliamos dvi bylos: sukčiavimo, kurioje žmogus, sumokėjęs pinigus, bus traktuojamas kaip auka, kita – pareigūno papirkinėjimo. Pastaruoju atveju sukčiams mokėjęs pinigus asmuo būtų laikomas įtariamuoju.

„Pradėsim kelti baudžiamąsias bylas tiems, kurie davė. Išnagrinėjome papirkimo straipsnį, ir jis atitinka visus požymius”, – teigė P. Kolyška.

Sukčiams paskambinus aukai dažniausiai sakoma, jog jo artimasis padarė nusikaltimą ir, kad šiam nebūtų keliama baudžiamoji byla, neva reikia sumokėti policininkams.

„Tai nėra tikri policininkai – tie, kurie skambina, ateina, yra sukčiai. Tačiau žmogus sąmoningai duoda kyšį, jo manymu, tikram policijos pareigūnui, kad nebūtų pradėtas tyrimas.

Toks poelgis traktuojamas kaip nusikaltimas – pareigūno papirkimas, ir jis įvykdomas tyčia. Asmuo, duodantis pinigų, suvokia, kad jis pats ar per kitus asmenis pareigūnui ar tarnautojui neteisėtai duoda pinigų”, – teigia P. Kolyška.

Anot komisariato viršininko, diskutuota ir su VPK vadovais, ir prokurorais, kol galiausiai nuspręsta pradėti kelti baudžiamąsias bylas asmenims, mokantiems pinigus sukčiams – esą kitaip nebeįmanoma sulaikyti žmonių nuo neapdairių poelgių.

„Sutinku, kad žmonės nukenčia, yra apgaunami, tačiau kelsime bylas. Sieksime, kad žmonės pagaliau suprastų, jog ne viskas daroma pinigais, jog neverta duoti kyšių”, – pasakojo komisaras.

Jo teigimu, jei žmogus sulaukia skambučio, neva artimasis įvykdė vienokį ar kitokį nusikaltimą, ir jam gresia baudžiamoji byla, nedelsiant reikia pačiam kreiptis į policiją. Budėtojas, susisiekęs su visais komisariatais, sužinos, ar per pastarąją parą buvo sulaikytas minimas asmuo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.