Palangos paplūdimiuose dirba nelegalai

Įtarimai, jog šią vasarą Palangos paplūdimių gelbėtojų funkcijų perdavimas į privačias rankas galėjo įvykti paminant įstatymus, pasitvirtino.

Prie tokios išvados priėjo tyrimą po publikacijos „Vakarų eksprese” inicijavusi Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė.

Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje tarnyba nustatė, kad Palangos savivaldybė, perduodama paplūdimių gelbėtojų funkciją į privačias rankas, nusižengė įstatymams. Nepaisant to, tvarka iki sezono pabaigos nebebus keičiama.

Liepos pradžioje „Vakarų eksprese” rašėme, jog pokyčius kurorte inicijavo Palangos gelbėjimo stoties viršininko Jono Vigelio raštas Savivaldybės administracijai, esą jo vadovaujama įstaiga nepajėgi gyventojams teikti kokybiškos ir ekonomiškos gelbėjimo paslaugos.

Ši suskubo rūpintis, kas atsakingą gelbėtojų darbą galėtų atlikti geriau nei ištisus metus finansuojama ir per 400 tūkstančių litų „suvalganti” gelbėjimo stotis. Tačiau užuot priėmus sprendimą viešame kurorto Tarybos posėdyje, o paslaugos pirkimą vykdžius per Savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų skyrių, procesas pakrypo visai kita linkme.

Gudru, bet ne tobula

Teisė nuo birželio 1-osios visą sezoną šeimininkauti kurorto paplūdimiuose ir naudotis keliais šimtais tūkstančių litų vertinamu Gelbėjimo stoties turtu atiteko Palangos vandens motociklų klubui. Šiai organizacijai, be kita ko, priklauso kurorto mero liberalcentristo Remigijaus Alvydo Kirstuko bendrapartiečiai – Tarybos narys Saulius Simė ir mero patarėjas Ričardas Kurpius.

Maža to, minėtas J. Vigelio raštas, Palangos savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu, vykdymui perduodamos pavaduotojui, o šis ir baro patalpas paplūdimyje nuomojantis verslininkas – taip pat vienos partijos nariai. Be to, ant atitinkamo sprendimo projekto puikuojasi ir verslininko žmonos, dirbančios Savivaldybės administracijos Turto skyriuje, parašas.

Vis dėlto įstatymų sergėtojams nebūtų buvę prie ko prikibti, jei ne gegužės 25-ąją ab sudaryta gelbėjimo darbų paslaugos pirkimo-pardavimo sutartis tarp „motociklininkų” ir Gelbėjimo stoties. Mat Vietos savivaldos įstatyme yra įtvirtinta nuostata, kad tokią sutartį galėjo sudaryti tik Savivaldybė. O kadangi valdžia to nepadarė, tad – ir rankos švarios. Juk visus dokumentus pasirašė J. Vigelis.

Kai prieš mėnesį „Vakarų ekspresas” jo paprašė konkurso dokumentų, šis ne juokais išsigando, atsisakė juos pateikti ir ėmė teisintis, esą jis tik pasirašė dokumentus, o juos suruošė kiti. Paklaustas, ar tai – valdančiosios daugumos rankų darbas, J. Vigelis atsakė: „O kas gi daugiau…”

Dirbs toliau

Šios situacijos tyrimą atlikusi Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė kurorto merui R. A. Kirstukui bei Savivaldybės administracijos direktoriui Valerijui Kuznecovui adresavo raštą, kuriuo pareikalavo nedelsiant užtikrinti įstatymus atitinkantį gelbėjimo darbų paslaugos organizavimą.

„Ši viešoji paslauga negali būti teikiama per esamą teikėją”,- rašoma K. Vintilaitės reikalavime.

Tačiau Palangos vandens motociklų klubas ir toliau rūpinsis poilsiautojų saugumu paplūdimiuose.

K. Vintilaitė apgailestavo, jog, nepaisant įstatymų pažeidimų, tvarkos atkūrimas ne visada įmanomas: „Tenka apgailestauti, bet žaibiškai reaguoti į susidariusias aplinkybes naudojantis suteiktomis galiomis šiuo atveju nepavyks. Aišku, galime surašyti reikalavimą sustabdyti neteisėtai veikiančių gelbėtojų įgaliojimus, tačiau kol bus įveikti visi biurokratiniai laipteliai, praeis nemažai laiko. O, jeigu neklystu, Vandens motociklų klubas pagal sutartį paplūdimiuose dirbs tik iki rugsėjo 1-osios. Be to, ar verta trikdyti labai svarbų gelbėtojų darbą?

Anot valstybės tarnautojos, dabar svarbiausia, kad įstatymai nebebūtų pažeidinėjami kitąmet, kai kurorto valdžia vėl turės spręsti, ką daryti, idant būtų pasirūpinta poilsiautojų saugumu pajūryje.

„Tikiuosi, kad tokios, švelniai tariant, pikantiškos situacijos ir pažeidimai Palangoje daugiau nebesikartos”,- vylėsi valstybės tarnautoja.

Milijoniniai ieškiniai?

Palangos Tarybos narys, konservatorius Mindaugas SKRITULSKAS

Jau ne pirmas kartas, kai valdančioji dauguma pažeidinėja įstatymus ir elgiasi kaip koks „uabas”. Be to, nelabai įtikima, kad buvęs Palangos gelbėjimo stoties viršininkas Jonas Vigelis savo noru pasibarstė galvą pelenais, prisipažindamas, kad nesugeba susitvarkyti su savo pareigomis. Ko gera, jis buvo pastūmėtas padaryti šį žingsnį, kad atsirastų pretekstas gelbėtojų funkcijas atiduoti reikiamiems asmenims. Įtartinai nuskambėjo ir J. Vigelio atsisakymas pateikti žurnalistams visą konkurso dokumentaciją.

Dabar tik lieka tikėtis, kad kurorto valdžia neturės milžiniškų problemų dėl nustatytų pažeidimų. Kas gi būtų, jeigu milijoninius ieškinius Savivaldybei pateiktų neišgelbėtų asmenų, kuriuos pasiglemžė jūra, artimieji?

Manau, kad meras turėtų ne akcijas, tokias, kaip „Nesisiok į jūrą”, rengti, o svarbesniais dalykais užsiimti.

„Gelbėtojai dirba gerai”

Palangos meras Remigijus Alvydas KIRSTUKAS

Šiuo metu Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje raštas su tyrimo medžiaga bei pateiktas reikalavimas yra perduoti nagrinėti Juridiniam skyriui. Kai išsinagrinėsim, pateiksim atsakymą ir „Vakarų ekspresui”.

O kaip kurorto meras galiu pasakyti, kad šią vasarą gelbėtojų darbo kokybė – visai kita: susirūpinta prevenciniais dalykais, geriau organizuojamas ir pats gelbėtojų darbas. Net nėra ko lyginti su ankstesniais gelbėtojais, surinktais per darbo biržas.

„Man neįdomu”

Palangos vandens motociklų klubo prezidentas Jonas PIROŽNIKAS

Nustatyta, kad mes dirbame neteisėtai? Man neįdomu, kas ten ką nustato. Kažin, kas jums pateikė užsakymą ir sumokėjo, kad visokių nesąmonių prirašote? Jūs geriau parašykite, kaip gerai dirba mūsų gelbėtojai, paklausinėkite žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Palangos paplūdimiuose dirba nelegalai"

  1. Desoft

    Ash pats palangoj dirbu ir tie ceburekai yra tikrai gerai pagaminti ir nepiskit proto 8)

  2. pirati

    🙂 😀 😉 😛 🙁 😐 😳 🙄 😕 😡 👿 😯 💡

  3. baba

    SHUNYS LOJA – KARAVANAS EINA…. KVAILELIAI

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.