Į parduotuvę geriau važiuoti automobiliu

Ekologų duomenimis, ėjimas į parduotuvę aplinkai kenkia labiau nei važiavimas automobiliu.

Visuotinio atšilimo rizika sumažės, jei žmonės į parduotuves važinės automobiliu, vengs fizinių pratimų, mažiau valgys ir gulės ant sofų. Tokias išvadas padarė Chrisas Goodallas – vienas rimčiausių Didžiosios Britanijos mokslininkų, Žaliųjų partijos narys ir knygos „Kaip gyventi tausojant aplinką” bendraautoris.

Maisto pramonė – kenksminga

Ch.Goodallo teigimu, „Eilinis automobilis, įveikęs 3 mylias (4,8 km), į aplinką išmes maždaug 0,9 kg anglies dvideginio. Šį atstumą nuėjęs žmogus išnaudos apie 180 kalorijų. Norėdamas atstatyti prarastą energiją jis turės suvalgyti 100 gramų mėsos, kurią gaminant į orą bus išmesta 3,6 kg šiltnamio efektą sukeliančių dujų – keturis kartus daugiau nei važiuojant automobiliu”.

„Nemalonu, bet tiesa: darydami daugybę fizinių pratimų ir valgydami daugiau maisto jūs kenkiate aplinkai. Jei norite taupyti energiją, mažiau valgykite ir daugiau važinėkite,” – pataria mokslininkas.

O jeigu pasivaikščiojimų megėjas nuspręs išgerti pieno? Žmogui prireiks maždaug 420 ml pieno, kad kompensuotų prarastas kalorijas. Gaminant pieną į aplinką bus išmesta 1,2 kg anglies dvideginio. Tai vis vien labiau kenkia aplinkai nei kelionė automobiliu.

Ch.Goodallas įsitikinęs, kad „maisto pramonė turi daug įtakos šiltnamio efektui”, nes išmeta daug žalingų dujų kaip ir lėktuvai, tik apie tai atvirai nekalbama. Todėl mokslininkas ragina rimtai susimąstyti apie tai, kaip būtų galima sumažinti kenksmingų dujų išmetimą gaminant maisto produktus, nes būtent maisto pramonė atsakinga už vieną šeštadalį į aplinką patenkančių kenksmingų dujų. Ir išsivysčiusiose šalyse šis rodiklis didesnis.

Energijos švaistymas

Visoje Europoje vis labiau plinta perdirbtas maistas, vadinamieji pusfabrikačiai. Prekybos centruose trys ketvirtadaliai sunaudotos energijos tenka maisto produktų užšaldymui ir atšildymui. Ch.Goodallas rašo: „Šaldyti pusfabrikačiai – puikus pavyzdys, liudijantis apie veltui iššvaistytą energiją. Jūs gaminate maistą, o paskui naudojate labai daug energijos tam, kad jį užšaldytumėte”.

Jo nuomone, būtent dėl to vis daugiau į atmosferą išmetama anglies dvideginio ir jis siūlo: „Nepirkite pusfabrikačių ir iš labai toli atvežto maisto”. Jam geriausia būtų, jei žmonės mistų tik įvairiais grūdais ir pupelėmis. „Bet taip greičiausiai maitinsis tik vegetarai”, – pripažįsta autorius.

Didieji mitai sugriauti

Dienraštis „The Times” pateikia ir kitų pavyzdžių, griaunančių paplitusius mitus apie visuotinį atšilimą sukeliančius veiksnius:

/Popierinės dėžutės aplinkai kenkia labiau negu plastikinės, nes pirmųjų gamybai ir pervežimui sunaudojama daugiau energijos.

/Dyzeliniai traukiniai aplinką teršia labiau nei automobiliai.

/Medienos deginimas aplinkai naudingesnis nei medienos perdirbimas.

/Mintančios organiniais produktais karvės į aplinką išskiria metano dujas, kurios yra 21 kartą kenksmingesnės už anglies dvideginį.

/Dviems importuojamų daržovių paketams atgabenti sunaudojama tiek energijos, kiek sutaupoma per metus naudojant energiją tausojančias lemputes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Į parduotuvę geriau važiuoti automobiliu"

  1. Aš,

    Kaip supratau savo laiku ir Stalinas sakė: yra žmogus – yra problema,nėra žmogaus – nėra problemos. Pasirodo jis buvo teisus, nors daugelio buvo vadinamas tironu. Ir tikėk ,žmogau,kas dabar genijus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.