Dėl dujų brangimo kaltos Baltijos šalys

Numatęs Europai branginti dujas „Gazprom” rado, kam už tai suversti kaltę – tai „Nord Stream” dujotiekio tiesimui besipriešinančios Baltijos šalys. Tačiau dujotiekis vis tiek bus pastatytas, nes juo numatytos tiekti dujos jau parduotos, tvirtina Rusijos dujų monopolininkės atstovas.

Iš Rusijos į Vokietiją Baltijos jūra tiesiamas Šiaurės Europos dujotiekis ir toliau laikomas prioritetiniu „Gazprom” projektu. Dujotiekio statybos darbai Baltijos jūros dugnu gali būti užbaigti per vieną sezoną, o dujos Europos vartotojus pasieks jau po 4 metų.

„Gazprom” valdybos pirmininko spaudos atstovas Sergejus Kuprijanovas teigia, kad iš esmės visas Rusijos ir Vokietijos konsorciumo „Nord Stream” numatytas tiekti gamtinių dujų kiekis jau parduotas. S.Kuprijanovo teigimu jau sudaryta daugybė sutarčių dėl dujų tiekimo dujotiekiu, o „dujų jau laukia Vokietijos, Danijos ir Prancūzijos vartotojai”.

„Kai kalbamės su statybos oponentais, primename jiems, kad tai ne šiaip projektas, tai – jau pasirašytų komercinių susitarimų realizavimas, jau nupirktų dujų tiekimo užtikrinimas, – tvirtino S.Kuprijanovas. – Jei statyba būtų sustabdyta, kažkur juk reikės rasti tokį dujų kiekį, bet kaip tai atsilieps kainų politikai?”

Iš visko sprendžiant, Rusijos dujų monopolininkė stengiasi pasinaudoti prieštaravimais pačioje Europos Sąjungoje dėl „Nord Stream” dujotiekio statybos, žadėdama, kad jei dujotiekio statyba vyks sėkmingai, dujų kaina Europos vartotojams didės ne tokiais dideliais tempais.

„Gazprom” jau dabar Baltijos šalis įvardija kaip galimas Europai tiekiamų dujų brangimo kaltininkes, jei dujotiekio statyba susidurs su dar didesnėmis kliūtimis. Pasak S.Kuprijanovo, jeigu dujotiekio statyba vyks pagal planą, Baltijos dugnu jis gali būti nutiestas per vieną sezoną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.