JT Saugumo Taryba atidėjo veiksmus dėl Gruzijos prašymo surengti debatus

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba ketvirtadienį atidėjo veiksmus dėl Gruzijos prašymo skubiai surengti debatus įtariamos rusų raketinės atakos klausimu ir nurodė, kad jai reikia daugiau informacijos apie tą incidentą.

Tarybos pirmininkas Pascalis Gayama (Paskalis Gajama) iš Kongo Respublikos sakė, kad pasitars su 15 Tarybos narių dėl to, ką jos norėtų daryti, o Rusija sakė, kad pirmiausia turi būti baigtas tyrimas incidento vietoje.

Gruzija trečiadienį paprašė specialaus Saugumo Tarybos susitikimo, kurio metu būtų aptarta tai, ką Tbilisis vadina Rusijos lėktuvo „agresijos aktu”.

Pirmadienį Gruzijos teritorijoje, lauke 65 km į vakarus nuo Tbilisio, nukrito raketa, kuri nesprogo. Šis incidentas vėl pakurstė įtampą tarp Gruzijos ir Rusijos, kuri neigia, kad yra kaip nors su tuo susijusi.

„Nesant jokios informacijos, Tarybos narės mano, kad prieš imdamiesi kokių nors veiksmų turėtume palaukti kokio nors tyrimo rezultatų, ypač – ESBO (Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos tyrimo)”, – žurnalistams sakė P.Gayama.

Rusijos, kuri Taryboje turi veto teisę, ambasadorius Vitalijus Čiurkinas sakė: „Pirmiausia šį dalyką reikia nuodugniai ištirti”.

„Nematome jokios priežasties šiuo metu surengti tokį Saugumo Tarybos susitikimą, nes nėra ką svarstyti. Turime turėti faktų”, – sakė kitas Rusijos pareigūnas, kuris prašė jo pavardės neminėti.

Tačiau jis pridūrė: „Nebandome blokuoti jokių sprendimų”.

Gruzijos nuolatinio atstovo JT pavaduotojas Iraklis Čikovanis trečiadienį sakė, jog Tbilisis minėtą incidentą laiko JT chartijos pažeidimu ir „agresijos aktu” pagal 1974 metų Generalinės Asamblėjos rezoliuciją.

Maskvoje Rusijos Generalinio štabo viršininkas Jurijus Balujevskis tą incidentą vadino „Gruzijos provokacija”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.