Lenkijos prezidentas ir opozicija sutarė dėl pirmalaikių rinkimų

Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis (Lechas Kačynskis) ketvirtadienį parėmė opozicijos reikalavimą surengti šalyje pirmalaikius rinkimus, galinčius padėti rasti išeitį iš politinės aklavietės, kurioje atsidūrė ši buvusi komunistinė Europos Sąjungos (ES) valstybė.

Opozicija pareikalavo surengti pirmalaikis rinkimus, kai prezidento brolis dvynys, premjeras Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) atleido iš ministrų kabineto valdančiosios koalicijos mažesniosios partnerės lyderį, rizikuodamas netekti daugumos parlamente.

Prezidentas susitiko su Pilietinės platformos, pagrindinės opozicinės partijos, lyderiu Donaldu Tusku aptarti galimos balsavimo datos, tokiu būdu parodydamas, kad broliai Kaczynskiai labiau linkę skelbti naujus rinkimus, o ne vadovauti trapiai mažumos koalicijai.

„Ir prezidentas, ir Pilietinės platformos vadovas sutarė, kad esant dabartinei situacijai rinkimai rudenį yra neišvengiami”, – sakė L.Kaczynskio vyriausiasis patarėjas Michalas Kaminskis per spaudos konferenciją, surengtą po keturias valandas trukusio prezidento ir D.Tusko susitikimo.

Susitikime sutarta, kad geriausia rinkimus rengti spalį arba lapkritį. Susitarimą šiuo klausimu tikimasi pasiekti per kitą parlamento sesiją, kuri prasideda rugpjūčio 22 dieną, sakė jis.

Prezidento patarėjas pridūrė, kad L.Kaczynskis ir D.Tuskas sutarė, jog prieš rinkimus Seimas skubos tvarka turėtų priimti kai kuriuos įstatymus, dėl kurių nekyla didesnių prieštaravimų, pavyzdžiui, įstatymus, leidžiančius Lenkijai prisijungti prie Šengeno erdvės.

D.Tuskas sakė, kad prezidentas jį patikino, jog sieks plataus politinio sutarimo dėl rinkimų.

Kad Seimas būtų paleistas dviem metais anksčiau nustatyto laiko, tam turi pritarti du trečdaliai žemųjų parlamento rūmų narių, o tai reiškia, kad bus būtinas brolių Kaczynskių partijos „Įstatymas ir teisingumas”, Pilietinė platformos bei kairiosios pakraipos opozicinės partijos, kuri jau išreiškė pritarimą šiai idėjai, sutarimas.

„Esu tikras, kad šiandien buvo priimtas sprendimas dėl pirmalaikių rinkimų ir spalį eisime balsuoti”, – sakė D.Tuskas.

Perdėm optimistiškas

Politikos apžvalgininkai, remdamiesi ankstesniais Kaczynskių vidaus politikos pavyzdžiais, sako, jog gali būti, kad D.Tuskas nusiteikęs perdėm optimistiškai.

Konservatyviomis pažiūromis ir griežta kalbėjimo maniera garsėjantys broliai, siekdami suvaldyti nepaklusnius koalicijos partnerius, pastaruosius dvejus metus ne kartą grasino surengti pirmalaikius rinkimus.

Ir šį kartą jie galėjo pasitelkti tą pačią taktiką. Šią prielaidą netiesiogiai patvirtina naujausios viešosios nuomonių apklausos, kurios rodo, kad Kaczynskių „Įstatymas ir teisingumas” 10 proc. atsilieka nuo D.Tusko Pilietinės platformos, į verslą orientuotos partijos, kurią itin palankiai vertina finansų rinkos.

Kiti stebėtojai sako, kad Kaczynskiai galbūt bijo toliau dirbti su dabartiniais koalicijos partneriais ir veikiausiai gali nuspręsti pasitraukti, kol dar neprarado paramos.

Kaczynskiai, vieninteliai dvyniai pasaulyje, užimantys du svarbiausius postus valstybėje, 2005 metais laimėjo rinkimus, žadėdami lenkams išvaduoti šalį nuo nedoros ir korupcijos, kuri įsikerojo valdant kairiesiems.

Tačiau du metus gyvuojančią jų trapią valdančiąją koaliciją su Andrzejaus Lepperio (Andžejaus Leperio) populistine „Savigyna” ir kraštutinių dešiniųjų Lenkijos šeimų lyga nuolat krėtė vidaus rietenos, kivirčai su ES partneriais ir konfliktai su Lenkijos elitu.

Trečiadienį paskelbti instituto TNS OBOP atliktos apklausos rezultatai rodo, kad per pirmalaikius rinkimus Pilietinė platforma surinktų 33 proc. balsų, o „Įstatymas ir teisingumas”, – 22 procentus.

Apklausos duomenimis, kairiųjų blokas, įskaitant socialdemokratus, gautų 8 proc., o „Savigyna” ir Lenkijos šeimų lyga, sudariusios rinkimų aljansą, kartu surinktų 7 proc. balsų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.