Kviestinių pietų stalui – VSD

Seimo pirmininkas teigia Vyriausybėje nebuvus jokio slapto pasitarimo, tiesiog su darbu susijusias bėdas valgydamas žuvį išpasakojo naujasis saugumo šefas.

Trečiadienį Vyriausybės rūmuose surengtas iš anksto neskelbtas, todėl didelį ažiotažą dėl kai kurių prieštaringai vertinamų personalijų sukėlęs susitikimas pasirodė buvęs ne kas kita kaip draugiškas pašnekesys prie pietų stalo. Jame dalyvavo Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, premjeras Gediminas Kirkilas, jo patarėjas Albinas Januška ir naujasis Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malakauskas. Kaip vakar LŽ sakė parlamento vadovas, per tokius kartkartėmis rengiamus kviestinius pietus paprastai „aptariama kokia nors problemėlė”. Šįkart pagrindine tema tapo naujojo saugumo šefo darbų pradžia ir, atrodo, problemos, su kuriomis jam tenka susidurti. „Čia paprastas dalykas – žmogaus būgštauja, kad negalės padaryti to, ko iš jo tikimasi, kad jis bus įveltas į visokias intrigėles – tai pas mus mėgstama”, – LŽ sakė V.Muntianas.

Pasikalbėti norėjo P.Malakauskas

Anot Seimo pirmininko, prieš kurį laiką pas jį užsukęs P.Malakauskas išsakė būgštavimus, kad tam tikros tendencijos, besitęsiančios dar nuo vadinamojo VSD skandalo, per kurį kėdės neteko buvęs saugumo vadovas Arvydas Pocius, laikų, gali trukdyti ar turėti įtakos dabartinei jo veiklai. „Naujasis vadovas nenorėtų tų bėdų tąsos, baiminasi, kad dėl to kas nors nemėgintų spausti ar ką kita daryti. Matyt, su tokiais pačiais būgštavimais jis kreipėsi ir į ministrą pirmininką. O šis sugalvojo, kad tuos visus dalykus aptarti mes galėtume per pietus”, – pasakojo V.Muntianas. Seimo vadovo teigimu, tokiu susitikimu pirmiausia buvo suinteresuotas pats P.Malakauskas, kuris kviestinių pietų atvyko net per atostogas.

Pasak parlamento pirmininko, pirmiausia kalbėta apie tai, kaip sudaryti geras sąlygas, kad „mūsų VSD atliktų pagrindines žvalgybos ir kontržvalgybos funkcijas, o ne užsiimtų, kaip anksčiau, klausimais ir atsakymais bei visokiais susirašinėjimais”.

Paklaustas, ar nuo rudens Seimas akyliau prižiūrės VSD, V.Muntianas sakė, kad ir dabar ta kontrolė griežta, gal net per daug, nes pradeda reikštis subjektyvumas. „Mes ir kalbėjome, kad priežiūrai įgyvendinti reikia įstatymų pakeitimų bei patikslinimų. Projektai parengti”, – teigė parlamento vadovas.

Vieno lauke nepaliks

Neigiamai Vyriausybėje vykusį susitikimą, ypač A.Januškos dalyvavimą jame, įvertino kai kurie Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai. Kaip ne kartą rašyta, parlamentinio VSD veiklos tyrimo medžiagoje atskleisti premjero patarėjo ryšiai su Rusijos kapitalo vietininkais Lietuvoje, jo įtaka kai kuriems buvusiems bei esamiems VSD vadovams.

LŽ pasidomėjus, ar pavaišinti pietumis negalima buvo nors vieno NSGK nario ir taip išvengti nereikalingų kalbų bei įtarimų, V.Muntianas priminė, kad paprastai draugiškų pietų kviečiami žmonės, su kuriais šeimininkas nori bendrauti. Paklaustas, ką garbioji draugija valgė,

parlamento vadovas sakė: „Žuvytę, buvo labai skani.”

Pasak V.Muntiano, naujasis VSD vadovas buvo patikintas, jog tikrai niekas jo vieno lauke nepaliks, jis sulauks paramos, visi suinteresuoti, kad žinyba funkcionuotų normaliai. „Kai kas iš visko daro problemas, į viską žiūri įtartinai. Juk tai ne pirmas kartas, kai pietaujame su ministru pirmininku, tačiau anksčiau kažkodėl niekam nebuvo įdomu, koks buvo pirmasis ar antrasis patiekalas”, – apgailestavo V.Muntianas.

LŽ negirdėjo, kad naujasis saugumo šefas P.Malakauskas savo problemas būtų mėginęs panašiai aptarinėti su prezidentu Valdu Adamkumi, kuris jį ir paskyrė į šį postą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.