Aukščiau bažnyčios bokšto

Marijampolės verslininkų užmačias miesto centrinę dalį „paįvairinti” daugiaaukščiais pastatais stabdo kultūros vertybių saugotojai.

Buvusį moksleivių kūrybos centro pastatą priešais garsiąją Marijampolės Rygiškių Jono gimnaziją įsigijusi bendrovė užsimojo vietoj jo pastatyti 7 aukštų daugiabutį, aukščiu tarytum lenktyniaujantį su šalia stovinčios liuteronų bažnyčios bokštu.

Koncernas „Alga” 3 aukštų, beveik 900 kvadratinių metrų pastatą pačiame miesto centre, Kauno gatvėje, už beveik 1,5 mln. litų įsigijo praėjusių metų kovą savivaldybės skelbtame aukcione. Statinys ir šalia jo suformuotas 27 arų sklypas – unikalioje vietoje. Kitoje Kauno gatvės pusėje – XIX amžiaus viduryje pastatyta auklėtiniais garsi Rygiškių Jono gimnazija, taip pat XIX amžiaus pradžios liuteronų bažnyčia su klebonija. Šalia – kultūros vertybe laikomas šimtametis, senosios Marijampolės architektūrą menantis pastatas, kuriame įsikūrusi valstybinė mokesčių inspekcija.

„Dabar rengiami dokumentai ten statyti 7 aukštų gyvenamąjį namą su biurų patalpomis pirmame aukšte”, – LŽ sakė koncerno „Alga” viceprezidentas Kostas Jankauskas. Anot jo, pats pastatas jau priklauso ne „Algai”, o jos antrinei įmonei „Gepaga”.

Pasak Kultūros vertybių apsaugos departamento Marijampolės padalinio vadovo Algio Miliaus, 7 aukštų statiniui ne vieta šalia kultūros vertybių – liuteronų bažnyčios bei Rygiškių Jono gimnazijos. „Savivaldybės paprašėm neišduoti projektavimo sąlygų sąvado, kol nebus mūsų departamento ekspertų komisijos išvados. Jie lankėsi ir įvertino susiklosčiusią padėtį, o savo nuomonę žada pareikšti įpusėjus rugpjūčiui”, – LŽ sakė A.Milius.

Anot jo, dabar rengiami dokumentai Rygiškių Jono gimnazijos pastatui suteikti aukščiausią kultūros vertybių statusą – paskelbti jį valstybės saugomu paminklu. Todėl keisis jo vizualinės apsaugos teritorija. Apsaugos teritoriją numatyta išplėsti ir greta esančiai liuteronų bažnyčiai, įrašytai į kultūros vertybių sąrašą. Į išplėstas teritorijas galbūt paklius ir būsima statybvietė. Tada, A.Miliaus teigimu, čia bus galima statyti ne aukštesnį kaip 3 aukštų pastatą. Beveik tokio aukščio yra ir dabartinis.

„Savivaldybė galėjo prieš parduodama informuoti apie galimus ribojimus. Dabar mums pardavė katę maiše”, – taip besiklostančią situaciją įvardijo K.Jankauskas. Pasak jo, jei būtų žinoję, kad šioje vietoje nebus galima statyti daugiaaukščio pastato, vargu ar iš viso būtų pirkę.

Marijampolės savivaldybės vyriausiojo architekto Vlado Vilkausko teigimu, savivaldybė apie galimus statybų apribojimus nežinojo, nes apie tai jos pačios nebuvo informavęs Kultūros vertybių apsaugos departamentas. Anot jo, šiuo metu kaip tik rengiamas miesto bendrasis planas, o jame bus numatyta, kur ir kokio aukščio pastatai mieste gali būti statomi, bus parinkta teritorija, kurioje galėtų iškilti ir aukštybinių pastatų kvartalas. Tiesa, kol kas Marijampolėje didelio noro statyti daugiaaukščius verslininkai nerodo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.