Alytaus pradinukai laukia sprendimų

Kilusio nepasitenkinimo priežasčių dėl Alytaus rajono savivaldybės tarybos ketinimų uždaryti 9 pradinio ugdymo skyrius vakar bandė ieškoti Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė. Ji susitiko su rajono valdžia, mokyklų vadovais ir bendruomenių nariais.

R.Šalaševičiūtė apsilankiusi Luksnėnų, Vankiškių, Rimėnų, Radžiūnų ir Miklusėnų pradinio ugdymo skyriuose teigia, kad Alytaus rajono mokyklų pertvarkymo strategija ir priemonių planas parengti netinkamai. „Apie tai, kad vaikai neteks mokyklų, tėvai sužinojo tik iš žiniasklaidos. Rajono vadovai nebendravo nei su mokytojais, nei su tėvais”, – sakė R.Šalaševičiūtė. Su vietos gyventojais susitikusi kontrolierė išsiaiškino, kad nėra galutinai išspręsta, kaip vaikai pasieks mokyklas. Tėvai skundėsi, kad moksleiviams į mokyklas teks važiuoti perpildytu maršrutiniu transportu. Paaiškėjo, jog mokyklinių autobusų trūksta, juos žadama įsigyti tik gruodį. R.Šalaševičiūtės teigimu, kai kurie tėvai bus priversti nutraukti darbo sutartis, norėdami vaikus palydėti į naująsias mokyklas. Pedagogų atleidimo klausimas taip pat neišspręstas. Kol kas įdarbinti tik 8 mokytojai. Žinia apie skyrių uždarymą juos pasiekė netikėtai, nors įstatymai reikalauja darbuotojus įspėti prieš du keturis mėnesius. Kontrolierė rado ir daugiau nusižengimų.

Kad sprendimas dėl likvidavimo priimamas skubotai, jai paaiškėjo susipažinus su mokyklų finansavimo planais. „Mokyklų biudžetas tvirtinamas rugsėjo-spalio mėnesį. Jei uždaryti mokyklas ketinta jau tada, joms nebūtų skiriamos lėšos ir bendruomenės būtų iš anksto žinojusios apie valdžios planus. Jei tokios informacijos nebuvo, galime manyti, kad pinigai buvo skirti ir kitiems mokslo metams”, – sakė kontrolierė. Jei Alytaus taryba ryšis uždaryti ugdymo skyrius ir paaiškės, kad tai daroma prasilenkiant su įstatymais, kontrolierės nuomone, beliks kreiptis į Vyriausybės atstovą, kad šis sprendimas būtų apskųstas teisme.

Siūlys likviduoti

Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas LŽ tvirtino iš kontrolierės išgirdęs tik vienintelį priekaištą – pradinio ugdymo skyrių klausimas imtas spręsti per vėlai. Anot mero, kontrolierė pati įsitikino, kad kai kuriose vietovėse patys tėveliai nebenori leisti atžalų į mokyklas, kuriose dirba nekvalifikuoti mokytojai, nėra gerų mokymo sąlygų. Skyrių likimą spręs rajono taryba, tačiau A.Vrubliauskas, kaip institucijos vadovas, siūlys uždaryti šias mokymo įstaigas. „Dar kartą išklausiau mokinių tėvelių, pedagogų nuomonių ir teiksiu skyrių uždarymo projektą”, – sakė A.Vrubliauskas.

Pradinukus į naująsias mokyklas vežios geltonieji autobusiukai, vyresni vaikai į jas keliaus maršrutiniu transportu. Bus pasirūpinta ir skirtingu laiku pamokas baigiančiais mokiniais. „Ši problema yra išspręsta, nors, žinoma, tobulumui ribų nėra”, – tikino meras.

Mokytojų įdarbinimo reikalai, anot A.Vrubliausko, dar „nevisiškai aiškūs”. Daliai jų tikrai bus pasiūlytos darbo vietos, o likusieji turės palaukti mokslo metų pradžios.

Kodėl taip atsitiko Alytaus rajone, meras tvirtai pasakyti negalėjo. Anot jo, šis dėmesys perdėtas, nes žurnalistai neturi apie ką rašyti. Žinoma, kalti ir prieš jį dirbę merai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.