Korupcija ir G.Kirkilas

Premjeras Gediminas Kirkilas yra viešai pasižadėjęs atsistatydinti, jei lapkritį „Transparency International” paskelbs, kad Lietuvoje korupcijos indeksas nesumažėjo.

Abejonių nekelia, kad G.Kirkilas nesisvaido karštakošiškais ir nepamatuotais pareiškimais. Tačiau, kad ir kokios būtų „Transparency International” išvados, tolesnei premjero politinei karjerai jos bus tik naudingos.

Visų pirma, jei „Transparency International” išvados bus palankios, G.Kirkilas išjos ant balto nugalėtojo žirgo. Jis taps pirmuoju vadovu, kuris bent kiek pažabojo korupciją. Dėl to premjeras taptų dar populiaresnis ir galėtų puikuotis korupcijos tramdytojo šlove.

Nugalėjęs politinius oponentus, sutvarkęs krašto ūkį, suvaldęs korupciją, jis galėtų ramiai premjerauti iki kitos Seimo kadencijos bandydamas susidoroti su dar vienu iššūkiu – įveikti vis labiau įsisiūbuojančią infliaciją.

Vis dėlto sunkiai įtikima, kad mūsų valstybėje būtų įvykęs toks stebuklingas pokytis ir korupcijos vėžys sumažintų savo tempus. Per praėjusius metus negirdėjome nė vieno rezonansinio korupcijos demaskavimo atvejo. Specialiųjų tyrimų tarnybos(STT), kitų teisėsaugos pareigūnų akiratyje atsiduria tik smulkmė.

Matant ekonomikos augimo mastą, naujus investicinius projektus neįtikimai atrodo, jog korupcijos pėdsakų neaptinkama pagrindinėse valdžios struktūrose. Jos spindi mergelių nekaltybe, nuo kurios apsvaigusios yra ir kovai su korupcija sukurtos įstaigos, pirmiausia STT, kurią buvusiam šios tarnybos vadovui P.Malakauskui taip pavyko nukenksminti, kad gavo paaukštinimą – Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus postą. Galima neabejoti, kad VSD stambiausiems korupcijos banginiams dabar nekels nė mažiausios grėsmės, kaip ir anksčiau STT.

Tai leidžia manyti, kad tarp specialiųjų tarnybų ir valdžios vyrų bei moterų esama tylaus bendrininkavimo, kitaip tariant nesuinteresuotumo gilinantis į korupcijos sferą. Tad norint kilstelėti korupcijos indeksą dar galima spėti kokią stambesnę žuvį ir „suorganizuoti”. Tačiau, atrodo, premjerui daug parankiau yra neaštrinti situacijos, bet dėl pergalės mūšyje paaukoti poziciją.

Po nepalankių „Transparency International” išvadų jis atsistatydintų ir piliečių akyse išliktų kaip padorus politikas. Žinoma, G.Kirkilo pasitraukimas priartintų pirmalaikių Seimo rinkimų galimybę. Jei jie vyktų, tai besilaikančio žodžio politiko įvaizdis tik padėtų G.Kirkilui rinkimuose atvesti savo vadovaujamą politinę jėgą į pergalę. O jei premjero postas metams atitektų kokiam jo partijos kolegai, kuris kažin ar sugebėtų per metus tiek sužibėti, jog ilgam išsilaikytų valdžios olimpe, tai G.Kirkilui tik padėtų sukaupti jėgas lemiamam šuoliui į prezidentūrą.

Darosi akivaizdu, kad rūmai S.Daukanto aikštėje yra ilgalaikė G.Kirkilo strategija. Juk nors ir neturėdama didelių poveikio svertų, mūsų politinio gyvenimo realijose, prezidento institucija yra stabilesnė už premjero, kuris visada lieka priklausomas nuo partinės konjunktūros, koalicijų, dėlionių Seime. Šis G.Kirkilo siekis darosi lengvai pastebimas, ypač matant augančius premjero populiarumo reitingus, viešųjų ryšių akcijas, nuolankų santykį su prezidentu Valdu Adamkumi, kuris didelei visuomenės daliai lieka autoritetingiausias politikas.

Pasitraukimas iš premjero posto dėl vertybinių sumetimų tik sustiprintų G.Kirkilo pozicijas. Piliečiai į prezidento instituciją projektuoja būtent moralinio autoriteto vaidmenį. Tad sąžiningo, principingo politiko aureolė priartintų G.Kirkilą prie tautos. Taip netikėtai galime atsidurti deja vu situacijoje: tokį manevrą jau naudojo Rolandas Paksas ir jis atvedė jį į prezidentūrą. Nesame apsaugoti nuo panašaus scenarijaus ir dabar. Kaip tada, taip ir dabar kova su korupcija gali tapti Trojos arkliu įjoti į šalies valdžios viršūnę. Todėl „Transparency International” verdikto premjeras laukia ramiai miegodamas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.