Žmonės galės drąsiau reikšti savo poziciją

Seimo pirmininko Viktoro Muntiano teigimu, būsimasis Viešojo intereso gynimo įstatymas leis žmonėms garsiau reikšti pilietinę poziciją.

„Su problemomis šiuo metu susiduria tie, kuriems kaip tik turėtume įjungti žalią šviesą. Žmonėms draudžiama išsakyti nuomonę”, – prisiminęs atvejį, kai privati bendrovė teismui apskundė keturis „Lietuvos” kino teatro saugotojus, trečiadienį „Žinių radijo” laidoje kalbėjo V. Muntianas.

Pasak Seimo pirmininko, verslininkai, iškeldami šimtatūkstantinius ieškinius visuomenės nuomonę ginantiems piliečiams, naudojasi įstatymų, kurie aiškiai neapibrėžia, kas yra viešasis interesas, spragomis.

„Bandoma pagąsdinti žmones. Išleidus naująjį įstatymą to turėtų nebelikti”, – sakė Seimo pirmininkas.

Seimo pirmininkas laidoje kalbėjo ir apie dvigubą pilietybę. Jo įsitikinimu Lietuvos žmonės referendume pasisakytų už dvigubą pilietybę išeiviams iš Lietuvos.

Nuomonę, jog dviguba pilietybė užsienyje gyvenantiems tėvynainiams padėtų naudotis lengvatomis, viešosiomis paslaugomis ir socialinėmis garantijomis mūsų šalyje, V. Muntianas laiko nereikšminga.

„Šiuos klausimus galima sureguliuoti. Pagrindinė problema ta, kad vis daugiau šeimų išvyksta į užsienį”, – teigė jis.

Parlamento vadovas teigė, kad tik surengus referendumą įmanoma keisti Konstitucijos straipsnius ir įteisinti, jog užsienyje gyvenantys lietuviai turėtų Lietuvos pilietybę.

„Referendumo nesibaiminu, o priešingai – skatinu jį. Neabejoju, kad žmonės pritars dvigubai pilietybei. Apklausos rodo, kad absoliuti dauguma pasisako už”, – sakė Seimo pirmininkas.

Tačiau V. Muntianas pripažino, jog reikia visais įmanomais būdais stengtis sąmoningai išjudinti piliečių politinį aktyvumą.

„Patį referendumą galima inicijuoti ir Seimo nariams, nebūtinai surinkus 300 tūkst. žmonių parašų. Tačiau reikia stengtis, kad žmonės ateitų balsuoti. Tas politinis pasyvumas, vyraujantis dabar, nieko gera nežada”, – sakė Seimo pirmininkas.

V.Muntiano įsitikinimu, dvigubą pilietybę turėtų įgyti ne tik tie lietuviai, kurie išvyksta gyventi į užsienį, bet ir tie, kurie jau gimsta svetur. Teisės profesoriaus Egidijaus Šileikio pasiūlytą variantą 36 Seimo narių iniciatyva keisti Konstituciją parlamento vadovas laiko „ne visai tiksliu”.

„Tokiu atveju Lietuvos pilietybę galėtų įgyti tik dėl vienokių ar kitokių priežasčių išvykę lietuviai, tačiau nemažai yra ir gimusių užsienyje kraštiečių”, – teigė V. Muntianas.

Seimo pirmininkas pritaria premjero Gedimino Kirkilo išsakytai minčiai, jog referendumą pilietybės klausimu būtų galima inicijuoti tuo pačiu metu, kai vyks Seimo rinkimai – kitąmet – esą tuomet žmonės galbūt aktyviau balsuotų.

Konkretesnius sprendimus žadama priimti rudenį, prasidėjus Seimo rudens sesijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.