Vyriausybei pateiktas Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojų atžvilgiu įstatymo projektas

Teisingumo ministerija Vyriausybei pateikė Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojų atžvilgiu įstatymo projektą.
Įstatymo projektu siekiama nustatyti nesąžiningos komercinės veiklos vartotojų atžvilgiu draudimą, nesąžiningos komercinės veiklos rūšis ir atvejus, institucijas, atsakingas už šio įstatymo nuostatų laikymosi priežiūrą, ir atsakomybę už šio įstatymo pažeidimus. Įstatymas bus taikomas ginant vartotojų ekonominius interesus nuo nesąžiningos komercinės veiklos.

Komercinė veikla pagal įstatymo projektą laikoma nesąžininga, jeigu ji neatitinka profesinio atidumo ir iš esmės iškreipia arba gali iš esmės iškreipti vidutinio vartotojo ekonominį elgesį siūlomo produkto atžvilgiu arba iš esmės iškreipia arba gali iš esmės iškreipti vidutinio vartotojų grupės nario ekonominį elgesį siūlomo produkto atžvilgiu, kai komercinė veikla nukreipta į tam tikrą vartotojų grupę.

Rengiant Įstatymo projektą, buvo įvertinti prekybos įmonių atstovų pasiūlymai, pateikti Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, Teisingumo ministerijos ir Lietuvos prekybos įmonių asociacijos atstovų susitikimų metu. Siekiant konkretizuoti sankcijas už nesąžiningą komercinę veiklą ir aiškiau apibrėžti komercinės veiklos subjektų atsakomybės ribas, Įstatymo projekte nustatyta maksimali 120 000 litų baudos riba (kai nesąžininga komercinė veikla vykdyta sunkinančiomis aplinkybėmis), tačiau neviršijanti 3 procentų metinių pajamų praėjusiais finansiniais metais. Tais atvjais, kai pažeidimas yra mažareikšmis, juo nepadaroma esminės žalos šio įstatymo saugomiems vartotojų interesams, Tarnyba, vadovaudamasi teisingumo ir protingumo kriterijais, už nesąžiningą komercinę veiklą komercinės veiklos subjektams gali taikyti nuobaudą – įspėjimą, neskirdama baudos. Institucija, nagrinėsianti pažeidimus ir skirsianti baudas, turės galimybę atsižvelgti į visas atsakomybę lengvinančias ir sunkinančias aplinkybes, pažeidimo pobūdį, pažeidimo trukmę ir mastą.

Nesąžiningos komercinės veiklos įstatymas parengtas, siekiant į Lietuvos nacionalinę teisę perkelti Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2005/29/EB dėl nesąžiningos įmonių komercinės veiklos vartotojų atžvilgiu vidaus rinkoje. Direktyvos tikslas – padidinti vartotojų teisių apsaugą vienodinant ES teisę šioje srityje. ES šalyse nesąžininga komercinė veikla iki šiol nebuvo reglamentuota arba buvo reglamentuota skirtingai. Todėl minėta direktyva nustatė, kad ES šalyse taikomos skirtingos taisyklės turi būti suvienodintos maksimaliai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.