Palangoje lankysis kino režisierius Algirdas Tarvydas ir poetas Marcelijus Martinaitis

Rugpjūčio 8 d. 19 val. Palangos kultūros centre „Ramybė” (Vytauto g. 35) kino režisierius Algirdas Tarvydas pristatys savo filmus „Bernardas Brazdžionis. Sugrįžimas”, ir filmus apie pasaulinio garso mokslininkę, pedagogę, indoeuropiečių – baltų materialinės ir dvasinės kultūros tyrinėtoją, Kalifornijos universiteto archeologijos profesorę Mariją Gimbutienę. Tai režisieriaus filmų apie iškilius Lietuvos žmones retrospektyvos Palangoje pradžia.

Rugpjūčio 9 d. 19 val. „Ramybėje” – susitikimas su poetu, eseistu, vertėju Marcelijum Martinaičiu. Bus parodytas A.Tarvydo filmas apie poetą „Žolės prakalbėjimas”.
Marcelijus Martinaitis išleido dešimt poezijos rinkinių, keletą eseistikos knygų, pjesių lėlių teatrui. Martinaičio kūryba išversta į daugiau nei keturiolika kalbų.

Martinaitis priklauso prie lietuvių rašytojų, į literatūrą atėjusių iš kaimo, iš valstietiškų vertybių pasaulio. Jo kūrybai yra būdinga valstietiška pasaulėjauta, kuriama savitai panaudojant tautosakos motyvus, tautosakos žanrų (baladės, melų pasakos, raudos) stilizacijas, mėginant atkurti mitologinį mąstymą. Su šia, regis, darnia pasaulėjauta poeto santykis daugiaprasmis, – jai reiškiama akivaizdi simpatija ir drauge ji suvokiama kaip nesugrąžinamai nykstanti. Svarbiausias Martinaičio poezijos motyvas – senosios, archajiškosios, kaimo pasaulėjautos susidūrimas su moderniu pasauliu ir žlugimas. Ši tema labai ryški bene žymiausiame Martinaičio kūrinyje „Kukučio baladės”.

„Skaitydamas M. Martinaitį turi visko tikėtis – sakralumo, pokštų, graudulio, senų raštų stilizavimo ir moderniausių posūkių, dainos poetikos ir verlibro. Jis intymizavo ir sužmogino lietuvių poeziją, be triukšmo atstūmęs klišes ir sustingusių formų ledkalnius,” – rašo Valentinas Sventickas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.