Kainų karštligė

Nors Vakarų Europoje kyla kainos, ir Rytų Europos gyventojai, ir amerikiečiai tik dar labiau į ją plūsta. Pirmiesiems viskas ten atrodo labai brangu, o antrieji pajunta, ką reiškia krentantis dolerio kursas. Tad turistams tenka išmokti atostogauti taupiai.

Daugelis amerikiečių į Europą atvažiuoja tikėdamiesi linksmai praleisti laiką, pailsėti, pasigrožėti Toskanos slėniais, aplankyti pasakiškas Luaros pilis, paklaidžioti Normandijos paplūdimiais arba nueiti į koridą Ispanijoje… Vis dėlto pažintinės kelionės po Europą turistams tampa vis didesne prabanga, nes Rytų Europos gyventojas tokią kelionę sunkiai įperka, o amerikietis nepraleidžia progos pasiskųsti smarkiai kritusia JAV dolerio verte palyginti su euru.

Sunkiausia Lietuvos ir kitų Rytų Europos šalių gyventojams, kurių atlyginimai nedideli, o pakeliauti po Senajį žemyną norisi. Tad užsimaniusieji pavažinėti po Vakarų Europą renkasi pačius kukliausius viešbučius, vežasi savo maisto, o apie restoranus ar teatrus gali tik pasvajoti.

Moka per daug

Už eurą lietuvis turi sumokėti 3,45 lito, o amerikietis tik 1,55 dolerio, tačiau pastarieji skundžiasi daug labiau. Nenuostabu, juk už svogūnų sriubą Prancūzijoje reikia sumokėti 8, o už atšaldytą arbatą Italijoje – 5 eurus, amerikietis griebiasi už galvos, o lietuvis paprasčiausiai atsisako paragauti. Pavertus sriubos ar arbatos kainą litais, ji yra fantastiška. Paryžiaus kavinių padavėjai tik nusišypso, kai atvykėlis mano, kad kavai „latte” pakaks 3 eurų. Ir tai toli gražu ne vienintelis brangstančių atostogų pavyzdys.

„Kai gavome sąskaitą už pietus, pastebėjome, kad už mineralinį vandenį sumokėjome sumą, prilygstančią 28 JAV doleriams”, – pasiskundė Bostono muzikantas Robertas Behrensas, liepos mėnesį su šeima atostogavęs Vokietijoje, Prancūzijoje ir Šveicarijoje. Lietuvis nesiskundžia, nes į restoraną, kur tiek kainuoja mineralinis vanduo, jis paprasčiausiai neina, o tas, kuris eina, nepraleidžia progos pasigirti, kad gali sau tai leisti.

Skundžiasi, bet keliauja

Prieš metus ne vienas amerikietis manė, kad dėl smunkančios dolerio vertės atvažiuos į Europą tuomet, kai padėtis pagerės. Paskui suvokia, kad ji gali ir nepagerėti, taigi važiuoja, nes nori pamatyti Europą. Važiuoja ir lietuviai, nes bijo, kad kelionė kitais metais dar labiau nepabrangtų.

Didžiausio turistų antplūdžio Europa sulaukė šių metų birželio mėnesį ir prognozuojama, kad ateityje turistų srautas Europoje tik didės.

Į labiausiai pasaulyje lankomą Prancūziją pernai atvažiavo 79 mln. turistų – daugiausia, žinoma, iš JAV, Vidurio ir Tolimųjų Rytų. Bendrovės „Protourisme” Paryžiaus filialo direktoriaus Didier Arino teigimu, „amerikietis ir turistas iš Azijos per dieną Paryžiuje išleidžia daugiau kaip 150 eurų.”

Vieni tokių „išlaidautojų” – jaunavedžiai, norintys Paryžiuje pasimėgauti medaus mėnesiu. Ne vienas jų pastebi, kad, iš bankomato išsiėmus 200 eurų, po kelių puodelių kavos, pažintinės kelionės po miestą ir keleto muziejų kišenėje lieka vos 5 eurai. 200 eurų tarsi ištirpsta ore.

Ar įmanoma sutaupyti?

Tačiau kai kurie turistai keliaudami moka taupyti. Tokie renkasi dviejų žvaigždučių viešbučius, lankosi populiariausiose nebrangiose vietose arba apžiūrinėja įžymybes, už kurias nereikia mokėti, apsiperka tik prekybos centruose.

Ne vienas į Italiją atvykstantis turistas pastebi, kad Romoje pomidorai, pica, makaronai ir figos skanesni nei ten, iš kur jis atvyko. Prancūzijos kultūros gerbėjai būtinai šioje šalyje nori paragauti prancūziško vyno ir išgirtos virtuvės patiekalų, todėl leidžia sau bent kartą per kelionę tai padaryti. Po to lauktuvių belieka nupirkti tik prekybos centre, o ne mažose jaukiose parduotuvėlėse.

Sutaupyti leidžia ir Europoje paplitusios pigių skrydžių kompanijos, tokios kaip „EasyJet”, „Air Berlin”, „Lauda Air” ir „RyanAir”. Į Europos miestus galima keliauti skrydį rezervavus internetu. Įdomiausia, kad bilietas į vieną pusę dažniausiai kainuoja beveik vienodai ir skrendant iš Vilniaus, ir kertant Atlantą – apie 200 litų, arba apie 75 JAV dolerius. Ir dar taupūs turistai žino, kad Vakarų Europoje labiau apsimoka atsiskaitinėti grynaisiais, o ne kredito kortele.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.