Prancūzų firma „Novarka” statys naują Černobylio elektrinės sarkofagą

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB), atsakingas už naujo sarkofago virš 1986 metais sugriauto Černobylio atominės elektrinės ketvirtojo reaktoriaus, statybos finansavimą, pripažino prancūzų bendrovę „Novarka” konkurso suprojektuoti ir pastatyti šį objektą nugalėtoja.

Konsorciumą „Novarka” valdo Prancūzijos koncernai „Bouygues” ir „Vinci”. Rangovo Ukraina ir ERPB ieškojo nuo 2004 metų.

„Konkurso procedūros baigtos, nugalėtoja pripažinta „Novarka”, tačiau galutinis kontraktas kol kas dar nepasirašytas”, – pranešė „Reuters” ERPB atstovas.

Pasak nepaprastųjų situacijų ministro Nestoro Šufryčiaus, Ukrainos vyriausybė ir „Novarka” statybos sutartį ketina pasirašyti „po rugsėjo 17-os, jeigu viskas eis pagal planą”.

Sarkofago statybai ERPB skirs daugiau kaip 360 mln. eurų (498 mln. dol.).

Visą projektą, kurio tikslas – paversti Černobylio sarkofagą saugiu objektu, nuo 1998 metų finansuoja 26 šalys ir ES. Ukrainos valdžios informacija, šalys donorės šiam tikslui jau surinko apie 1 mlrd. dol. Tikimasi, kad naujasis sarkofagas iškils per trejus metus.

Tuoj po katastrofos pastatytas sarkofagas, kaip tvirtina ekologai, jau seniai nebėra hermetiškas ir kelia pavojų kaip radiacijos šaltinis.

Naujasis planuojamas sarkofagas – 190 metrų pločio ir 200 metrų ilgio – iš esmės uždengs senąjį. Naujojo sarkofago plieno struktūra svers apie 18 tūkst. tonų, – ji bus daugiau kaip dvigubai sunkesnė už Eifelio bokštą.

Ketvirtasis Černobylio atominės elektrinės reaktorius sprogo 1986 metų balandžio 26 dieną. Neoficialiais duomenimis, mirė daugiau kaip 25 tūkst. vadinamųjų likvidatorių, kurie dirbo sprogimo vietoje ir statė reaktoriaus sarkofagą.

Paskutinis veikęs Černobylio reaktorius buvo uždarytas 2000 metų gruodį. Elektrinėje vis dar dirba 3,5 tūkst. žmonių, kurių pagrindinė užduotis – prižiūrėti po ketvirtojo reaktoriaus avarijos pastatytą sarkofagą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.