Papildomos atostogos gali būti ir nenaudingos

Ar papildomos atostogos už nepertraukiamą darbo stažą priklauso ir medicinos darbuotojams?

Pasak teisininko Henriko Davidavičiaus, kasmetinės atostogos yra trijų rūšių – minimaliosios, pailgintos ir papildomos. Pagal Darbo kodekso 169 straipsnį kasmetinės minimalios atostogos paprastai būna 28 kalendorinių dienų trukmės. Tačiau kai kuriems asmenims priklauso ir 35 kalendorinių dienų atostogos. Tokiomis atostogomis naudojasi neįgalieji – visų grupių invalidai, nepilnamečiai, darbuotojai, vieni auginantys vaiką. Vyriausybės nutarimu kai kuriems darbuotojams numatytos pailgintos kasmetinės atostogos. Pavyzdžiui, pedagogams – iki 56 kalendorinių dienų, medicinos darbuotojams – 35 ar 42 kalendorinių dienų.

„Už 10 metų nepertraukiamąjį darbo stažą toje darbovietėje suteikiamos 3 kalendorinių dienų atostogos, už kiekvienus paskesnius penkerius metus – dar po vieną kalendorinę dieną. Tačiau svarbiausia yra tai, kad kasmetinės papildomos atostogos už stažą pridedamos ne prie pailgintų, bet prie minimalių kasmetinių atostogų”, – akcentuoja teisininkas.

Taigi, slaugytojai, kuri naudojasi 35 kalendorinių dienų trukmės kasmetinėmis pailgintomis atostogomis ir turi 15 metų nepertraukiamąjį darbo stažą, priklausytų 4 kalendorinės dienos papildomų atostogų. Kadangi jos būtų pridedamos prie minimalių 28 kalendorinių dienų atostogų, iš viso išeitų 32 kalendorinių dienų atostogos. Taigi šiuo atveju slaugytojai būtų netikslinga tokiomis atostogomis pasinaudoti, nes jos kasmetinės pailgintos atostogos ir taip sudaro 35 kalendorines dienas, aiškino H. Davidavičius.

„Bet jeigu slaugytoja būtų neįgali, tai jai priklausytų 35 kalendorinės dienos kasmetinių minimalių atostogų. Tada būtent prie jų būtų jungiamos dar 4 kalendorinės dienos už stažą, ir iš viso priklausytų 39 kalendorinių dienų kasmetinės atostogos”, – apie atskirų atostogų rūšių derinimo tvarką sakė teisininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.