Parkui neišdegė pasipinigauti

Po „Klaipėdos” publikacijos Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba įpareigojo Kuršių nerijos nacionalinę parko direkciją atšaukti įsakymą, įteisinantį rinkliavas už profesionalų filmavimą ir fotografavimą.

Sudaryta tarnybos specialistų komisija, kuri įvertins nacionalinio parko direktorės Aurelijos Stancikienės veiksmus, kurie galbūt viršijo jos įgaliojimus.

Nedarbas negresia

Praėjusių metų pabaigoje pastaba A.Stancikienei buvo skirta už tai, kad ji pažeidė Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, nes tik iš dalies nusišalino įteisinant savo šeimos narių savavališkus statybos darbus.

Jei parko vadovė gautų antrą nuobaudą per vienerius metus, ją būtų galima atleisti iš darbo.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė patikino, kad „už tokius pažeidimus atleidimas iš pareigų A.Stancikienei negresia”.

Anot Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorės, parko vadovė neturi teisės nustatyti rinkliavų – parko direkcija turi teisę imti mokesčius už paslaugas.

„Jei įsakyme būtų nustatyti įkainiai už tai, kad fotografai, filmų kūrėjai samdo tarnautojus konsultacijoms, tuomet įgaliojimai būtų neviršyti”, – sakė R.Baškytė.

Vienas iš ginčijamo A.Stancikienės įsakymo punktų nustato, kad lydinčio parko darbuotojo rezervatų teritorijoje paslaugos kainuoja 20 litų už valandą.

Sušvelnino įsakymą

Įsakymą, numačiusį mokesčius už profesionalų filmavimą ar fotografavimą Kuršių nerijoje, parko direkcija priėmė liepą. Įvesti tokias rinkliavas buvo nuspręsta remiantis senais aktais, kuriuos prieš šešerius ir ketverius metus pasirašė buvęs parko direkcijos vadovas. Juose nurodyta, kad direkcija gali imti pinigus iš visų norinčiųjų fotografuoti ar filmuoti parko teritorijoje.

Parko direkcijos vadovės A.Stancikienės pasirašytame įsakyme sušvelninta ankstesnė tvarka. Jame nurodoma, kad mokestis būtų imamas tik už profesionalų filmavimą ir fotografavimą. Įsakyme nurodomos šių darbų kainos, kurios diferencijuojamos, atsižvelgiant į teritorijos, kurioje norima fotografuoti, įrangą, dekoracijas. Mokesčiai svyruoja nuo 100 iki 1000 litų.

Pinigų negavo

R.Baškytė tikino, kad Valstybinės saugomų teritorijų tarnyba nežinojo apie parke priimtus įsakymus dėl rinkliavų, nes jie nebuvo publikuoti.

R.Baškytės vadovaujama tarnyba sužinojo apie neteisėtas rinkliavas iš „Klaipėdos” dienraščio publikacijos praėjusį šeštadienį. Dienraštis pirmasis atskleidė skaitytojams keistus Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovų įsakymus, kuriais galbūt neteisėtai buvo siekiama pasipinigauti iš parko lankytojų.

Tarnyba įpareigojo direkciją atšaukti šį ir kitus įsakymus, kuriais remiantis būtų galima reikalauti pinigų už filmavimą ir fotografavimą.

„Užvakar remiantis Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorės nurodymu pripažinti netekusiais galios visi parko vadovų įsakymai, kurie numatė įkainius už filmavimą ir fotografavimą Kuršių nerijos nacionaliniame parke”, – sakė A.Stancikienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad nei Valstybės kontrolei, nei vidaus auditui neužkliuvo ankstesni parko vadovo įsakymai apmokestinti filmavimą ir fotografavimą.

„Todėl liepos 19-ąją buvo pakoreguoti anksčiau nustatyti įkainiai”, – sakė A.Stancikienė.

R.Baškytės nuomone, kontrolieriai galėjo ir nepastebėti neteisėtų įsakymų, nes galbūt tikrino kitus finansinius dalykus.

Pasak A.Stancikienės, priėmus pastarąjį įsakymą per tris savaites nacionalinis parkas nėra gavęs pajamų už filmavimą ir fotografavimą.

R.Baškytė teigė, kad parko direkcija įpareigota pateikti duomenis, kiek per šešerius metus surinkta lėšų už filmavimą ir fotografavimą ir kaip jos panaudotos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.