Dėl viruso – pavojus

Šalyje, o sykiu ir Klaipėdoje, imtasi ypatingų apsaugos priemonių, kad į Lietuvą nepatektų pavojingą snukio ir nagų ligą sukeliantis virusas.

Grėsmė šaliai kilo, kai prieš kelias dienas Didžiojoje Britanijoje buvo užregistruoti du šios ligos židiniai. Anglijoje dirba daug emigrantų iš Lietuvos, todėl baiminamasi, kad virusas nebūtų atvežtas ir į Lietuvą.

Vakar Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba organizavo specialių pasitarimą, dėl snukio ir nagų ligos grėsmės.

Klaipėdoje itin aktyviai stebimas valstybinis jūrų uostas. Tikrinama, ar iš Didžiosios Britanijos atplaukiančiais laivais nėra atplukdomi gyvi gyvuliai bei gyvulinės kilmės produktų.

Pavojingos ligos virusas patenka ir į gyvulių mėsą bei pieną, tad gali išplisti ir tokiu būdu.

Atidžiai kontroliuojamas ir Palangos tarptautinis oro uostas. Nors į jį tiesioginiai skrydžiai iš Didžiosios Britanijos nėra organizuojami, tikrinamas visų keleivių bagažas, ar jame nėra gyvulinės kilmės produktų.

„Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, kiekvienas keleivis vidutiniškai gabena kilogramą gyvulinės kilmės produktų. Kadangi snukio ir nagų liga aptikta ne tik Anglijoje, bet ir Turkijoje, tikriname visus keleivius”, – sakė Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža.

Jungtinėje Karalystėje snukio ir nagų liga užfiksuota dviejuose ūkiuose. Juose teko sunaikinti apie 200 gyvulių.

A.Baužos teigimu, šiuo metu aiškinamasi, ar tuose ūkiuose dirbo lietuvių. Tačiau jei tokie faktai pasitvirtintų, jie tikrai būtų įleisti į mūsų šalį.

Snukio ir nagų liga užsikrečia visi atrajojantys gyvuliai, taip pat ir kiaulės.

Žmonės šia liga užsikrečia gerdami nevirintą sergančių karvių ir ožkų pieną, valgydami blogai paruoštą mėsą. Tačiau tokie atvejai reti.

Lietuvoje pastarąjį kartą snukio ir nagų liga tarp gyvulių buvo užregistruota 1982 metais, tarp žmonių – neregistruota.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.