Populiarėjantys laikini statiniai darko saugomų teritorijų kraštovaizdį

Savavališkai pastatyti kilnojamieji nameliai ir vagonėliai darko kraštovaizdį, neatitinka aplinkos apsaugos reikalavimų. Vienas iš būdų užkirsti kelią tokiems pažeidimams – informuoti kilnojamųjų namelių pirkėjus, norinčius juos statyti valstybės saugomoje teritorijoje, apie nustatytus reikalavimus ir pareigą įteisinti tokius laikinus statinius.

Apie tai antradienį Valstybinėje saugomų teritorijų tarnyboje (VSTT) surengtame pasitarime ir kalbėta su kilnojamaisiais nameliais, vagonėliais ir į juos panašiais laikinais gyvenamaisiais prieglobsčiais prekiaujančių organizacijų atstovais.

Nors su neteisėto tokių namelių statymo atvejais saugomų teritorijų darbuotojai susidurdavo ir anksčiau, tačiau jų būdavo kur kas mažiau. Ši problema labai paaštrėjo pastaruoju metu. Savavališkų laikinų statinių, ypač paežerėse ir pamiškėse, akivaizdžiai ėmė gausėti, kai kilnojamaisiais nameliais Lietuvoje pradėta prekiauti plačiu mastu. Kai kurios jais prekiaujančios organizacijos, reklamuodamos savo prekes, skelbia, kad tiems nameliams statyti nereikia nei statinio projekto, nei statybos leidimo.

Pasak VSTT direktorės Rūtos Baškytės, tokia informacija klaidina pirkėjus, kadangi prieštarauja teisės aktų reikalavimams, ir jos skleidimas gali turėti teisinių padarinių.

Siekiant, kad pirkėjai nebūtų klaidinami, per pasitarimą su jame dalyvavusių uždarųjų akcinių bendrovių „Static caravans”, „Elindrė”, „Armindina” atstovais sutarta, kad šioms firmoms bus teikiama išsami informacija apie reikalavimus laikiniems statiniams, tuos reikalavimus nustatančių teisės aktų pakeitimų projektus, galiojančius draudimus, sankcijas už jų nesilaikymą ir pan.

Vagonėlius, kilnojamuosius namelius saugomose teritorijose galima statyti tik pagal nustatyta tvarka suderintą projektą, o ne ten, kur patinka. Juos privalu įteisinti kaip laikinus ir nesudėtingus statinius. Deja, dažnai šių reikalavimų nepaisoma.

Šiemet iki rugpjūčio mėnesio šalies saugomose teritorijose, kaip sakė R. Baškytė, buvo užfiksuoti 258 neteisėtai pastatyti kilnojamieji nameliai ir vagonėliai. Trisdešimt keturi iš jų saugomų teritorijų direkcijų pastangomis jau yra išgabenti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.