Ukraina gali padidinti kainą už rusiškų dujų tranzitą Europai

Ukraina gali iškelti klausimą dėl rusiškų dujų, tiekiamų Europai, tranzito tarifų peržiūrėjimo, pareiškė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus pavaduotojas Jurijus Prodanas.

„Manau, būtina peržiūrėti dujų tranzito kainas, nes jeigu šiandien kalbama apie tai, kad dujų kaina Ukrainai didinama 10 procentų, klausimą dėl tranzito tarifų kainų keitimo taip pat būtina kelti”, – žurnalistams pirmadienį sakė J. Prodanas.

Tuo pačiu jis priminė, kad iki 2007 m. pabaigos dujų tiekimo sąlygos užfiksuotos tarpvyriausybinėje sutartyje, ir „iki 2007 m. pabaigos, žinoma, šios schemos keisti negalima”.

„Tačiau jau šiandien būtina pradėti derybas dėl jos pakeitimo ateityje”, – pastebėjo pareigūnas.

2006 m. sausį Ukraina ir Rusija pasirašė sutartį dėl dujų tiekimo. Rusijos koncernas „Gazprom” pardavinėjo dujas po 230 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų, tarpininkė – kompanija „Rosukraenergo” savo ruožtu pardavinėjo dujas Ukrainoje po 95 JAV dolerius už tūkstantį kubinių metrų, sumaišydama vamzdyne rusiškas dujas su Vidurio Azijos. 2007 m. Ukraina ėmė pirkti dujas po 130 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų, nes pabrango Turkmėnijos dujos. Ukrainos vyriausybė tikisi, kad rusiškos dujos 2008 m. pabrangs ne daugiau kaip 10 procentų. Derybos dėl rusiškų dujų kainos Ukrainai planuojamos spalį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.