Gruzija kaltina Rusiją paleidus raketą į jos teritoriją

Gruzija antradienį pareiškė, kad iš Rusijos atskridę naikintuvai paleido į Gruzijos teritoriją raketą, kuri vos nepataikė į kaimą, tačiau Rusijos kariškiai paneigė, kad yra susiję su šiuo incidentu.

Raketa nukrito daržovių lauke netoli Citelubanio kaimo, esančio maždaug 65 km į vakarus nuo sostinės Tbilisio, bet nesprogo, nurodė Gruzijos pareigūnai.

Gruzijos vidaus reikalų ministras Vanas Merabišvilis pareiškė, kad tai buvo „agresijos aktas”.

Rusija, kurios santykiai su mažesne kaimyne seniai yra gana įtepti, paneigė, kad jos lėktuvai skraidė virš Gruzijos.

Prie Citelubanio esančiame javų ir bulvių lauke, apsuptame vaismedžių, buvo galima pamatyti maždaug 5 metrų gylio duobėje įsmigusią nesprogusią raketą. Už maždaug 35 metrų nuo šios duobės stovi nedidelis gyvenamasis namas.

„Tai įvyko vakar apie 19 val. 30 min. vietos laiku. Čia atskrido du karo lėktuvai Su-24. Mūsų radiolokatoriai rodo, kad jie atskrido iš Rusijos, o tada nuskrido atgal ta pačia kryptimi, iš kurios atskrido”, – agentūrai „Reuters” sakė V.Merabišvilis.

„Šį faktą vertinu kaip agresijos aktą, kurį įvykdė lėktuvai, atskridę iš kitos valstybės teritorijos”, – pridūrė ministras.

Kiek vėliau Vidaus reikalų ministerija išplatino pareiškimą, kuriame apkaltino Rusiją surengus negyvenamo rajono netoli Pietų Osetijos bombardavimą.

„Pirmadienį 19 val. 30 min. (18 val. 30 min. Lietuvos laiku) du Rusijos bombonešiai Su-24 pažeidė Gruzijos oro erdvę netoli Kazbegio ir nuskrido link Gorio”, – teigiama pareiškime, kuris išplatintas anglų kalba.

„Rusai paleido tiksliojo taikymo raketą „oras-žemė” ir subombardavo Citelubanio kaimo apylinkes, – rašoma jame. – remiantis preliminaria informacija, aukų nėra. Gruzija atlieka incidento tyrimą”.

Sovietų Sąjungos karinės oro pajėgos Su-24 pradėjo naudoti praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje kaip smogiamąjį lėktuvą.

Vietovę, kur nukrito raketa, atitvėrė policija. Kelios dešimtys Citelubanio kaimo gyventojų stebėjo, kaip incidento vietoje dirba išminuotojai.

„Sėdėjau sode ir ilsėjausi, kai padangėje išvydau lėktuvą, – sakė Ilja Psuturis. – Tuomet pamačiau nuo žemės į dangų kylančius dūmus ir tik tada išgirdau sprogimą. Tuomet lėktuvas apsigręžė”.

Gruzijos vidaus reikalų ministerijos viešųjų ryšių departamento vadovas Šota Utiašvilis kiek anksčiau sakė, kad rusų lėktuvai numetė 700 kg bombą.

„Laimei, ji nesprogo. Jei ji būtų sprogusi, būtų įvykusi katastrofa”, – pridūrė jis ir nurodė, kad niekas nebuvo sužeistas.

„Du rusų lėktuvai pažeidė Gruzijos oro erdvę. Kol kas rasta viena paleista raketa. Galbūt bus rasta daugiau. Tas regionas šiuo metu uždarytas, tyrimas tęsiasi”, – sakė jis.

Įtempti santykiai

Rusijos karinės oro pajėgos paneigė, kad bombardavo Gruziją, ir sakė, kad nepažeidė šios šalies oro erdvės.

„Rusijos oro pajėgos nei pirmadienį, nei antradienį neskraidė virš Gruzijos, – sakė karinių oro pajėgų vyriausiojo vado padėjėjas pulkininkas Aleksandras Drobyševskis. – Rusija nepažeidė suverenios Gruzijos sienų”.

Citelubanio kaimas yra netoli Gorio miesto, keli kilometrai į pietus nuo Gruzijos atskilusio Pietų Osetijos regiono, dėl kurio Maskva ir Tbilisis seniai nesutaria.

Rusija teikia moralinę ir finansinę paramą separatistinėms Abchazijos ir Pietų Osetijos respublikoms. Maskva kaltina Tbilisį vykdant antirusišką politiką.

Ankstesnė Gruzijos administracija, kuriai vadovavo dabar jau nušalintas prezidentas Eduardas Ševardnadzė, 2002 metais kaltino Rusiją siunčiant naikintuvus skraidyti virš Gruzijos teritorijos, bet Maskva tai neigė.

Tuo metu Tbilisis įtarė, kad iš Rusijos lėktuvų buvo mėtomos bombos negyvenamuose rajonuose atokioje Pankisio tarpukalnėje Gruzijos šiaurės rytuose netoli sienos su Rusija.

Praėjusiais metais Rusijos ir Gruzijos santykiai vėl smarkiai pablogėjo, kai Tbilisis išsiuntė iš šalies keturis rusų karininkus, apkaltinęs juos šnipinėjimu.

Reaguodama į tai, Maskva atšaukė iš Tbilisio savo ambasadorių ir nutraukė oro, jūrų ir pašto susisiekimą su Gruzija. Be to, Rusija taip pat išsiuntė iš šalies kelis tūkstančius gruzinų, pareiškusi, kad jie yra nelegalūs imigrantai.

Dvišaliuose santykiuose vis dar jaučiama nemaža įtampa, tačiau šiais metais buvo tam tikrų ženklų, kad krizė atslūgo.

Į Tbilisį grįžo Maskvos ambasadorius, o abi šalys veda derybas dėl oro susisiekimo atnaujinimo, nors kol kas jos nedavė rezultatų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.