Žalia žolė nesuželia pati

Net jeigu už vejos želdinimo paslaugas būsite pasirengę mokėti dvigubai daugiau nei kiti, nesitikėkite, kad prie jūsų namų tuoj pat pradės žaliuoti žolė. Aplinkos tvarkymo darbais užsiimantys specialistai išgirdę, kad plotas nedidelis, numoja ranka.

Vejų įrengimu ir dekoratyvinių augalų sodinimu užsiimančios įmonės tikina, kad Lietuvoje daugėja savo namų aplinka besirūpinančių žmonių, tad sezono metu vejų želdinimo paslaugų teikėjai gali sau leisti tenkinti ne kiekvieno kliento pageidavimus, o rinktis pirmiausia didesnius, be to, gal ir tvarkingesnius sklypus. Želdintojai kviečiami sutvarkyti ir išgražinti ne tik naujų statybų rajonų, aplinkos prie iškilusių komercinių, daugiabučių ir individualių gyvenamųjų namų, bet ir į senus miestų kvartalus bei kolektyvinius sodus.

3 arų plotą norėjusi veja apželdinti vilniečių šeima LŽ pasakojo susidūrusi su kliūtimis: įmonės, į kurias jie kreipėsi, nesutiko atlikti darbų, nes dirbti tokiuose mažuose plotuose dirbti jiems esą neapsimoka.

LŽ kalbintų įmonių atstovai teigė, kad vieną kvadratinį metrą apsėti žole kainuoja nuo 6 iki 10 litų, įskaitant dirvožemio paruošimą bei tręšimą. 10 kubinių metrų juodžemio kainos gali svyruoti nuo 300 iki 500 litų.

Klaidas taiso dažniau, nei želdina

„Jeigu reikia sėti veją iškart po statybų, kaina akimirksniu padidėja, nes prieš sėjant žolę reikia tinkamai paruošti žemę, o po statybų tai padaryti gerokai sudėtingiau”, – sako LŽ sodininkams ir daržininkams skirtomis prekėmis prekiaujančios ir vejų įrengimu užsiimančios įmonės „Emolus” direktorius Alfredas Levanas.

Paklaustas, ar sutiktų žole apželdinti vieną arą, pašnekovas šypsosi, kad tik tokiu atveju, jeigu nereikėtų išvažiuoti iš miesto.

Pastebima, kad gyventojai nori gyventi sutvarkytoje aplinkoje, tačiau retas kuris pasirūpina, kad ji būtų sutvarkyta kokybiškai.

Kaip LŽ teigė Birutė Senkupė „Apželdinimo fabriko” projektų vadovė, šiais metais įmonei teko sulaukti daugiau tokių klientų, kurių vejas reikėjo tvarkyti iš naujo ir taisyti anksčiau padarytas klaidas apželdinant, negu tokių, kurie prašytų įrengti naują veją.

„Daugeliui svarbu, jog būtų padaryta kuo greičiau, kuo pigiau, kad jau šiais metais būtų žalia, tačiau mažai galvojama apie tai, jog kitais metais reikės taisyti klaidas ir tai kainuos dar daugiau”, – teigia pašnekovė.

Ji tikina, kad kiekviena įmonė turėtų tenkinti kiekvieno kliento pageidavimus, nesvarbu, ar jis prašytų apsodinti 50 kvadratinių metrų, ar hektarą.

„Pamatęs tvarkingą kaimyno veją, paslaugų gali užsisakyti kitas, turintis keliasdešimt kartų didesnį žemės plotą, kaimynas”, – sako ji.

Pašnekovė mano, kad didesnių žemės plotų turėtojams bendrovės turėtų taikyti nuolaidas, o ne ignoruoti mažesnių plotų savininkus. Pasak jos, didžiąją dalį klientų, norinčių apželdinti veją, sudaro 20-50 kvadratinių metrų ploto savininkai.

A.Levanas pastebi, kad daugėja tokių klientų, kurie vejas apsodina ne tik žole, bet ir įvairiais augalais, populiarėja laistymo sistemų įrengimas. Iš darbų apimties pašnekovas teigia akivaizdžiai matantis, kad pastaraisiais metais Lietuvoje gyventojai vis didesnį dėmesį skiria aplinkai ir puošia ją.

Dirbti neapsimoka

LŽ atliko nedidelį eksperimentą – pabandėme pagal skelbimus susirasti individualiai dirbančius žmones, kurie sutiktų žole apsėti 4 arų žemės plotą.

„Dirbame penkiese, bet jau keliems mėnesiams turime darbo, nepavyks jums pagelbėti”, – išgirdę ploto dydį atšovė Vilniuje aplinkos tvarkymu užsiimantys meistrai.

Kiti tokias pačias paslaugas teikiantys žmonės teigė, kad tokį plotą tvarkytų nebent tokiu atveju, jeigu juodžemis čia jau bus atvežtas, žemės jiems nereikės lyginti, o už kvadratinį metrą mokėsime po 8 litus, už vejos sėjimą, po to nupurškimą ir patręšimą – po 10 litų. „Tačiau šią savaitę jau esame užsiėmę, pabandykite skambinti kitą savaitę, tada ir susitarsime”, – žadėjo jie.

Dar sunkiau sekėsi, kai pasiteiravome, ar galėtų darbininkai apsėti 2 arų žemės lopinį. „Juokaujate? Juk mums neapsimoka imtis tokio mažo ploto tvarkyti, tik laiką sugaišime”, – pasakė vejas sėjantis vyriškis ir neapsigalvojo net tada, kai pasiūlėme už vieną kvadratinį metrą mokėti dvigubai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.