Stogdengių darbas kvepia ieškiniu

Lietinga vasara klaipėdiečius privertė susirūpinti savo stogų danga, tačiau remontą atliekančios įmonės ne visuomet dirba gerai.

Nekokybiškas remontas

Baltijos prospekto 19 namo gyventojų bendrijos „Algirdas” pirmininkas Algirdas Žilinskas teigė, kad individualioji Aidos Zemlianskienės įmonė „Gidrometa” stogo remonto darbus atliko nekokybiškai.

Jo teigimu, nebuvo padarytas tinkamas nuolydis, todėl po lietaus ant pastato stogo kaupiasi vanduo. Susidaro maždaug septynių metrų ilgio ir pustrečio metro pločio bala. Saulė per kelias dienas išgarina vandenį ir žalos lietaus vanduo kol kas nepadarė.

„Jei vanduo ant stogo kaupsis ir vėlyvą rudenį, – mąstė A.Žilinskas, – tikėtina, jog ledas sugadins stogo dangą ir vanduo per lubas ims sunktis į viršutinių namo aukštų gyventojų butus.”

Remontuoti namo stogą kainavo 29 tūkst. litų. Kiekvieno buto gyventojams atsiskaitant už remonto darbus metus kas mėnesį teko mokėti 87 centus už kvadratinį buto ploto metrą. Pasak pirmininko, tik praėjus metams nuo remonto buvo susigriebta, jog ant namo stogo kaupiasi vanduo. A.Žilinskas skundėsi, kad įmonės atstovas atsisakė ištaisyti broką, nors laiko ir medžiagų sąnaudos tikrai nebūtų didelės. Kitos įmonės samdymas atlikti šiuos darbus gali kainuoti kelis tūkstančius litų.

„Jei su „Gidrometa” ir toliau nepavyks susitarti teks kreiptis į teismą”,- tvirtino pirmininkas A.Žilinskas.

Individualios įmonės „Gidrometa” darbų vadovas Andrejus Zemlianskis teigė, kad stogą jie suremontavo gerai. Visi dokumentai buvo sutvarkyti. Remonto darbai buvo atlikti labai pigiai. Vadovas stebėjosi, kokių pretenzijų dar gali turėti namo gyventojai.

Nusiskundimų gausu

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėja Raimonda Bučinskienė teigė, kad pagal įstatymą statybos arba remonto darbais nepatenkinti savininkai turi kreiptis į teismą.

„Pirmiausia reikia raštu savo pretenzijas pateikti statybos darbus organizavusiam rangovui. Jei šis atsisako ištaisyti statybinį broką, savininkai turėtų samdyti kitą rangovą, o iš pirmojo teismo keliu išsireikalauti sumokėti broko ištaisymo išlaidas”, – aiškino R.Bučinskienė.

Remonto kokybei įvertinti samdomas ekspertas. Civilinio proceso eigoje statybinė techninė ekspertizė kainuoja ne mažiau kaip 5 tūkstančius litų. Savininkai turi rūpintis visais būtinais statybos dokumentais, tik taip esant statybos brokui jie galės apginti savo teises.

Vakarų regiono statybų konsultacinio biuro generalinis direktorius Artūras Sabeckis minėjo, kad šiemet klaipėdiečiai jau daugelį kartų kreipėsi dėl daugiabučių namų stogų remonto ir renovacijos ekspertizės.

Dažniausiai kreiptasi siekiant nustatyti, ar kokybiškai buvo atlikti remonto darbai.

Vadovas teigė, kad įmonei, padariusiai statybinį broką remontuojant ar rekonstruojant daugiabučio namo stogą gali grėsti didžiulis ieškinys, nes tektų ne tik padengti broko ištaisymo išlaidas bet ir atlyginti gyventojų patirtus nuostolius.

„Gali susidaryti išties didelė suma mat vanduo prasisunkęs pro stogo dangą sugadina butų apdailas”, – minėjo A.Sabeckis.

Kompensuoja ne visiems

Klaipėdos miesto savivaldybės Butų ūkio ir energetikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Biruta Šimanskienė teigė, kad namo stogo remontui gali būti kompensuojama 20 – 30 procentų stogo remonto išlaidų. Likusią sumą tenka sumokėti patiems namo gyventojams. B.Šimanskienė akcentavo, kad savivaldybės pinigų gali tikėtis tik tie renovacijos ir remonto projektai, kurie yra orientuoti į energijos taupymą. Paprastam stogo remontui paramą gali gauti tik socialiai remtini žmonės. Per šiuos metus dėl stogo remonto išlaidų kompensavimo buvo kreiptasi 17 kartų. Komisija dar nebaigė nagrinėti dalies prašymų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.