Reikia pradėti rašyti naują pilietybės įstatymą, teigia Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovė

Pirmadienį Kernavėje prasideda Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) ir Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos valdybų pirmininkų suvažiavimas, jo dalyvių dar vadinamas seimu. Jo išvakarėse PLB valdybos pirmininke Regina Narušienė tikina, kad Lietuvai reikalingas naujas pilietybės įstatymas.
Pasak R.Narušienės, svarbiausia šių metų suvažiavimo tema – dviguba pilietybė, rašo „Lietuvos žinios”.

Jos nuomone, Vidaus reikalų ministerijos parengtas įstatymo projektas atima pilietybės galimybę jau ir iš antrosios emigrantų bangos.

„Situacija blogesnė, nei buvo anksčiau, mes jaučiamės atstumti”, – teigė R.Narušienė.

Anot pašnekovės, išeiviams buvo visai priimtinas konservatorių vadovo Andriaus Kubiliaus pateiktas projektas, kuriuo dviguba pilietybė būtų suteikiama visiems užsienyje gyvenantiems lietuviams, išskyrus nusikaltėlius. Tiesa, šiame projekte nestigo trūkumų, tačiau juos būtų buvę nesunku pašalinti.

„Vidaus reikalų ministerijos teikiamas projektas mūsų visiškai netenkina. Dabar jau yra 5-6 projektai, tačiau su jais susipažinę negalime suvokti, kokias gi teises žmonės turės. Reikia pradėt rašyti naują pilietybės įstatymą”, – pabrėžė PLB valdybos pirmininkė R.Narušienė.

Ji mano, kad Konstituciją teks keisti, nors nebūtinai tą straipsnį, dėl kurio dabar aršiai ginčijamasi.

„Yra daug būdų išsaugoti dvigubą pilietybę, tarp jų ir Konstitucijos pakeitimas, nebūtinai referendumo būdu, tik klausimas, ar yra politinė valia. Galima pakeisti kitą straipsnį, nereikalaujantį referendumo – 32-ąjį, kuriame teigiama, kad kiekvienas lietuvis gali apsigyventi Lietuvoje. Ta linkme jau žengia kiti kraštai – Latvija, Estija. Galimybių tai sutvarkyti yra, reikia tik noro”, – tvirtino JAV lietuvė.

Ji teigė, kad gyvenimas Lietuvos piliečius netrukus gali priversti prabilti apie imigracijos vargus, nors iki šiol Lietuva matė tik emigracijos bėdas.

Pernai, kai Konstitucinis Teismas išaiškino, kad būtina mažinti grupę asmenų, galinčių pretenduoti į dvigubą pilietybę, prezidentas V.Adamkus yra paraginęs teisininkus ir politikus ieškoti teisinių būdų išsaugoti dvigubos pilietybės galimybę.

Tryliktus metus iš eilės vykstančiame susitikime bus akcentuojami kultūros, švietimo, sielovados, bendruomenių finansiniai bei organizaciniai reikalai, ryšiai su tėvyne.

Pasaulio lietuvių šeimai, anot R.Narušienės, šiandien priklauso 36 skirtingų šalių bendruomenės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Reikia pradėti rašyti naują pilietybės įstatymą, teigia Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovė"

  1. lietuvis

    Emigracija yra pasirinkimas,kai nenori varguose kurti savo šalies ateities.Kai dedi skersą ant šalies dėl savos skūrelės ir leki naudotis kitos šalies sukurta gerove.Už tai nepriklauso privilegijos ir dviguba pilietybė,tame tarpe.Nekalbu apie ištremtuosius,nugrūstus į varganas sąlygas tironų valia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.