„Green Oil” kaltina „Lukoil” kainų sąmokslu

JAV kompanija „Green Oil” kaltina „Lukoil” ir kitas kompanijas, veikiančias Jungtinėse Valstijose, dėl kainų sąmokslo siekiant dirbtinai padidinti didmenines naftos produktų kainas, rašo „Kommersant”.

„Green Oil” liepos 27 d. pateiktame ieškinyje, be kita ko, reikalauja, kad „Lukoil” parduotų savo antrines įmones Jungtinėse Valstijose.

„Green Oil”, kuriai priklauso degalinių tinklas Ilinojaus valstijoje, atstovauja visoms JAV kompanijoms, kurios perka degalus vietos naftos perdirbimo gamyklose mažmeninei prekybai. Į atsakovų sąrašą yra įtrauktos Saudo Arabijos kompanija „Saudi Aramco”, Venesuelos „PdVSA”, taip pat „Lukoil” priklausančios „Getty Petroleum” ir „Lukoil Americas”.

Savo ieškinyje „Green Oil” teigia, kad atsakovai sutartinai manipuliavo gavybos normomis, o dėl to nukentėjo nepriklausomų degalinių savininkai. Teigiama, kad 2002-aisiais metais trys iš išvardintų atsakovų neva susitarė su Omano, Meksikos, Norvegijos ir Angolos kompanijomis dėl naftos gavybos apimčių sumažinimo šešiems mėnesiams.

Ieškovas reikalauja pripažinti kainų sąmokslo faktą, priversti kompanijas kompensuoti padarytą žalą, taip pat priversti „Lukoil”, „Saudi Aramco” ir „PdVSA” parduoti antrines įmones JAV siekiant likviduoti šių įmonių priklausomybę minėtoms kompanijoms.

Jei „Green Oil” ieškinys bus patenkintas, pasikeis įmonių, perdirbančių apie 8 proc. JAV perdirbamos naftos, savininkai, o „Lukoil” neteks aktyvų, kainuojančių 4 mlrd. JAV dolerių. Tačiau ekspertai abejoja, kad „Green Oil” ieškinys bus patenkintas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.