Lietuvoje vis dažniau apsinuodijama kokainu

Į sveikatos priežiūros įstaigas dėl apsinuodijimų narkotikais praėjusiais metais kreiptasi 287 kartus, rodo Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos surinkti duomenys.

Narkotikų kontrolės departamentas (NKD), išanalizavęs šiuos duomenis, padarė išvadą, kad šalyje keičiasi narkotikų vartojimo tendencijos.

„Palyginę pastarųjų 3 metų duomenis, pastebime žymų registruotų apsinuodijimų kokainu skaičiaus didėjimą: 2004 metais užfiksuoti 6 apsinuodijimo kokainu atvejai, 2005 metais – 17, o pernai – jau 40”, – teigia NKD Informacijos analizės skyriaus vedėjas Ernestas Jasaitis.

Anot jo, didžiąją dalį besikreipusių dėl apsinuodijimo kokainu sudarė moterys. Europoje kokaino vartojimas, dažniausiai maišant kartu su kitais narkotikais ar alkoholiu, nulemia maždaug 10 proc. su narkotikais susijusių mirčių.

Vis dėlto dažniausiai narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis apsinuodija vyrai, kurie maždaug 3 kartus dažniau nei moterys kreipiasi į asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Daugiausia vyrams pagalbos reikia dėl apsinuodijimų opiatais (22,3 proc.).

Pernai daugiausia – 155 kartus – dėl apsinuodijimų narkotikais kreipėsi jauni (15-29 metų) žmonės. Šiai amžiaus grupei sveikatos problemų daugiausiai sukelia sintetiniai narkotikai, kanapės ir haliucinogenai.

„Didžiausią pavojų eksperimentuodami su narkotikais sau sukelia nepilnamečiai – vos ne kas trečiam nepilnamečiui, kuris kreipėsi dėl apsinuodijimo narkotikais, buvo teikiamos reanimacijos paslaugos”, – teigia E. Jasaitis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.