Holokaustą išgyvenę izraeliečiai piktinasi menkomis išmokomis už patirtas kančias

Holokaustą išgyvenę izraeliečiai sekmadienį surengs protesto demonstraciją, kad išreikštų pasipiktinimą menkomis žydų valstybės išmokomis už patirtas kančias Antrojo pasaulinio karo metais.
Buvusių nacistinių getų ir koncentracijos stovyklų kaliniai vyriausybės pasiūlytą mėnesinę 20 dolerių priemoką pavadino juokinga ir pavėluota.

Protesto demonstracija, į kurią mitinguojantieji ketina ateiti apsivilkę nacių mirties stovyklų kalinių drabužiais su prisiūtomis Dovydo žvaigždėmis, rengiama priešais nepopuliaraus šalies ministro pirmininko Ehudo Olmerto rezidenciją Jeruzalėje.

E.Olmerto kabinetas praėjusį pirmadienį išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog nuo 2008 metų pradžios valstybė mokės išmokas daugiau nei 120 tūkst. Izraelyje gyvenančių tokios paramos reikalingų Holokausto aukų, vyresnių nei 70 metų.

Anot pranešimo, iš viso 2008 metais bus išmokėta 120 mln. šekelių (70 mln. litų), 2009-aisiais – 240 mln. šekelių (139 mln. litų) ir daugiau kaip 300 mln. šekelių (174 mln. litų) 2011 metais.

Holokaustą išgyvenusiųjų nuomone, tokios išmokos yra ne kas kita kaip vyriausybės antausis nacių aukoms.

E.Olmerto kabinetas jau paskelbė peržiūrėsiąs savo planus.

Tačiau planuojama demonstracija savo ruožtu irgi sukėlė pasipiktinimą dėl kai kurių jos dalyvių planų ateitį į mitingą su mirties stovyklų kalinių drabužiais.

„Žmonių, išgyvenusių Holokaustą, reikalavimai pagrįsti, tačiau sunku sutikti su jų protesto būdu”, – interneto svetainėje „Ynet” teigė Noah Kieger (Noja Kiger), kuriai pačiai teko patirti Holokausto baisumus.

„Tai mirties stovyklų simboliai. Net jeigu valdžios elgesys ir nėra priimtinas, negalima (pareigūnų) lyginti su tais, kurie nužudė šešis milijonus mūsų žmonių”, – rašo N.Kieger.

Tai, kad demonstraciją buvo nutarta pavadinti Gyvųjų eitynėmis irgi sukėlė pasipiktinimo bangą, nes Holokausto minėjimo dieną taip pavadintos eitynės kasmet yra rengiamos Aušvico mirties stovykloje Lenkijos Osvencimo mieste.

Žydai buvo sistemingai persekiojami nacistinėje Vokietijoje ir okupuotose teritorijose siekiant galutinio tikslo – visiškai sunaikinti šią tautą. Žuvo daugiau kaip 6 mln. žydų, ir išgyventa katastrofa dažnai minima tarp svarbiausių argumentų žydų valstybės naudai.

Izraelyje gyvena apie 250 tūkst. Holokausto aukų. Jie gauna socialinę pagalbą iš įvairių šaltinių, įskaitant Vokietijos vyriausybės išmokas ir Izraelio valstybines pašalpas.

Tačiau jie jau seniai skundžiasi, kad Izraelio valstybė nepakankamai rūpinasi jų problemomis.

Daugelis šių jau labai nebejaunų žmonių sako sunkiai randą pinigų medicinos pagalbai, o kartais net maisto produktams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.