Genai turi dar daug paslapčių

Genetika – paslaptingas mokslas. Mokslininkams daug kartų vis dar tenka aiškintis jos pateiktas staigmenas, neįtikėtinus fenomenus – genetines mutacijas. Kaip jos atsiranda – genetikos tyrėjams tenka tik spėlioti.

Peru „undinės”

Peru Uankajo kalnų rajone neseniai gimė keistas kūdikis. Kai jo nuotrauka pasirodė žurnale „Fortean Times”, šalia jos buvo rašoma: „Nors jau praėjo dvi savaitės, kai į šį pasaulį atėjo šis keistas, vos du kilogramus sveriantis kūdikis, – medikai vis dar negali nustatyti, kokios jis lyties, nes apatinė jo kūno dalis turi… žuvies uodegos formą: jo blauzdos glaudžiai suaugusios, o į šalis pasuktos pėdos sudaro žuvies uodegos galo formą. Jis atrodo taip, lyg būtų gimęs plaukioti vandenyje.” Medikų nuomone, kūdikio smegenys ir nervų sistema funkcionuoja normaliai.

Beje, tokie apsigimimai pasaulyje jau nėra naujiena. Jie medicinoje jau turi ir savo pavadinimą: tai „sirenomenlino sindromas”. Pasaulyje yra gimę apie 300 tokių kūdikių – „undinių”. Įdomu, kad net penki jų gimė Peru.

Tokios „undinės” ar „sirenos” dažniausiai gyvena vos keletą dienų ar savaičių. Tačiau pasitaiko ir išimčių. Pavyzdžiui, Tiffani Jorks, gimusi su tokia galūne, jau sulaukė penkiolikos metų. Kūdikystėje jai buvo padaryta operacija: tos uodegos pavidalo kojos buvo sėkmingai atskirtos, ir dabar mergaitė vaikšto visai normaliai.

Tad ir neseniai Peru gimusios „undinėlės” tėvai, nors ir smarkiai išgąsdinti tokio apsigimimo, viliasi, kad ir jų vaiką bus galima operuoti, – suteikti jo apatinei daliai normalią formą – kojas.

Tačiau, kaip rašė „Sun” ir kiti laikraščiai, stebintis tokias kūdikių anomalijas Limos vaikų ligoninės gydytojas Sunas Rubijus mano, jog su operacijomis panašiais atvejais nereikia skubėti. Jis pataria palaukti, kol kūdikis sustiprės, užaugs bent iki 6 kilogramų, tada operacijos sėkmė bus labiau garantuota.

Neseniai tokia mergaitė „undinėlė” gimė ir Kambodžoje.

Pragyvenimo šaltinis

Prieš ketvertą metų Indijoje gimė dar vienas fenomenalus kūdikis – su uodega. Berniuko uodega – net 10 centimetrų ilgio!

Jis jau tapo garsenybe, yra „pripažintas” kaip atėjęs į pasaulį induistų beždžionių dievas Chanumana: vaikui meldžiamasi, nešamos aukos, jis rodomas visuomenei ne tik kaip retenybė, bet ir kaip „šventenybė”.

Praėjusių metų rugpjūčio 22 dieną agentūra „Franse presse” pranešė, jog toks uodeguotas kūdikis gimė ir Kambodžoje, Svai Crumo rajone. Tačiau šios mergaitės skurdžiai gyvenantys tėvai apie operaciją net nekalba: ji tapo pragyvenimo šaltiniu: šeima pelnosi, rodydama vaiką už atlygį pas juos plūste plūstantiems smalsuoliams.

Kaip pasakoja mergaitės motina, jai dar nėštumo metu prisisapnavęs keistas sapnas: atėjęs pas ją kažkoks senukas, atnešęs beždžionėlę ir pasakęs, jog vaikas, kuris gimsiąs, užaugs ir atneš šeimai sėkmę.

Kambodžos gyventojai, ypač kaimiečiai, yra labai prietaringi, todėl (kaip ir Indijoje) tiki, jog čia – nepaprasta dieviška apraiška. Jie ne tik tenkina savo smalsumą, bet ir neša kūdikiui aukas. Tikėdami, jog taip gali išprašyti Ano pasaulio įvairių malonių.

O mokslininkai medikai aiškina, kad tokia anomalija atsirado dėl naujagimio pernelyg ilgo stuburo.

Skirtingos dvynės

Didžiojoje Britanijoje gimusios Semmi ir Petti Piters – aštuoniolikmetės identiškos dvynės. Tačiau, žiūrint į jas, tuo sunku patikėti: Semmi atrodo maždaug šešeriais metais už seserį jaunesnė, sveria už ją mažiau 13 kilogramų ir yra net 20 centimetrų žemesnio ūgio.

Mergaitėms gimus, gydytojai pareiškė nuomonę, jog silpnutė, menkutė Semmi ilgai neišgyvens. Tą faktą jie aiškino neįprastai: dvynė Petti jau įsčiose turėjusi stipresnius genus ir „skriaudė” savo sesutę, pasisavindama kone visą motinos organizmo teikiamą maistą ir deguonį. Gimusi ji svėrė 1 928 g, o Semmi – vos 634 g! Tačiau po trijų mėnesių tėvai ją parsivežė iš ligoninės gyvybingą, nors nei ūgiu, nei svoriu savo sesers ji taip ir nepasivijo.

Motina – „chimera”

Pasitaiko ir kitokių fenomenų.

52 metų Džeinei prireikė persodinti inkstą. Donorais ryžosi būti trys jos suaugę sūnūs. Tačiau čia ir paaiškėjo keistas dalykas: dviejų sūnų genomas visiškai neatitiko motinos genomo. Kitaip sakant, atrodė, jog tie du vyrukai atrodė pagimdyti ne tos motinos! Tačiau ši juos buvo tikrai pagimdžiusi. Tėvo kraujo tyrimai parodė, jog visi trys sūnūs yra jo.

Kaip tai galėjo nutikti?

Tyrimai parodė, jog Džeinė yra moteris – „chimera”. Tai yra – biologinė būtybė, savo organizme turinti du skirtingus genomus. Tai atsitikę todėl, kad jos motinos įsčiose buvę du neidentiški dvyniai, tačiau gimė tik vienas – Džeinė. Bet jos organizmas vystėsi iš abiejų genomų. Dabar šios moters kraujyje dominuoja vieno dvynio, bet kai kuriuose organuose, taip pat ir kiaušidėse, – abiejų buvusių dvynių ląstelės. Tą nevienodumą ji perdavė ir sūnums.

Specialistai sako, jog mokslui yra žinoma maždaug 30 tokių faktų. Kartais tokius žmones – „chimeras” galima atpažinti iš skirtingų akių spalvų: viena akis būna ruda, kita – mėlyna. Jei jų kūną nufotografuoja ultravioletinių spindulių šviesoje, matosi tarytum spalvų „mozaika”.

Kūdikis stipruolis

2004 metų liepos pabaigoje „The New York Times” pasirodė straipsnis apie neįtikėtino stiprumo kūdikį, gimusį Berlyne.

Vos kūdikiui pasirodžius pasaulyje, visiems tapo aišku, jog tai nepaprastas vaikas, nes jo raumenys buvo visai ne kaip naujagimio.Vos gimęs kūdikis pradėjo labai aktyviai judinti rankas ir kojas, tarytum valdomas kažkokių traukulių. Po dviejų mėnesių traukuliai išnyko, tačiau raumenys vystėsi toliau: laikomas už pėdų, kūdikis… jau stovėjo stačias! O po pusės metų šis vaikas galėjo ištiestomis rankutėmis išlaikyti trijų kilogramų svarmenis!

Mokslininkai patvirtino, jog tai labai retas genų mutacijos atvejis. Jis buvo aprašytas mokslo medicinos literatūroje. Paaiškėjo, jog šį kūdikį pagimdžiusios moters organizme išsijungęs genas, atsakingas už miostatino baltymų gamybą, o sūnaus organizme neveikia abu tokie genai. Tai jau lyg dviguba mutacija!

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.