Draudimai rūkyti uostamiestyje negresia

Todėl nerūkantiesiems belieka tik verkšlenti, kad autobusų stotelėse ar pliažuose greta rūkantys žmonės kenkia jų sveikatai. Tiesa, į vieną tokį skundą buvo atsižvelgta, todėl šią savaitę startuos akcija, raginanti nerūkyti stotelių paviljonuose.

Tačiau toks prevencinis renginys toli gražu neprilygsta kitų miestų praktikai. Kai kuriuose didžiuosiuose šalies miestuose draudžiama rūkyti daugelyje viešųjų vietų.

Drausmins vairuotojus

Surengti akciją, kurios metu būtų raginama nerūkyti autobusų stotelėse ir ypač jų paviljonuose, paskatino klaipėdiečių skundai.

Transporto tarnybai adresuotuose laiškuose žmonės piktinosi, jog stotelėse rūkantys piliečiai kelia grėsmę jų sveikatai.

Savivaldybė nuotaikingą, nerūkyti skatinančią akciją organizuos kartu su įstaiga „Klaipėdos keleivinis transportas”.

„Tokių taisyklių, kurios draustų rūkyti stotelėse, nėra. Todėl galime tik gražiai paprašyti taip nesielgti”, – sakė „Klaipėdos keleivinio transporto” direktorius Gintaras Neniškis.

Šią savaitę autobusų stotelėse bus pradėti klijuoti nuotaikingi lipdukai, kuriais bus apeliuojama į žmonių geranoriškumą ir sąmoningumą, kad rūkantieji suprastų, jog kenkia ir šalia esantiems žmonėms.

„Sykiu drausminsime ir savo autobusų vairuotojus, kurie taip pat nevengia „padūmyti” prie vairo. Jiems gresia tik 20 litų bauda, tad tikimės, kad greičiau padės ne bausmės, o vairuotojų supratingumas”, – sakė G.Neniškis.

Bijo konfliktų

Savivaldybė turi teisę patvirtinti viešųjų vietų, kuriose būtų draudžiama rūkyti, sąrašą. Tokią galią savivaldos institucijai suteikia įstatymas.

Savivaldybė gali uždrausti pešti dūmą, pavyzdžiui, autobusų stotelėse, parkuose, net paplūdimyje.

Tuomet žmonės, bijodami baudų, galbūt vengtų rūkyti viešosiose vietose ir nenuodytų nerūkančiųjų.

Tačiau uostamiesčio savivaldybėje jau kelerius metus tik kalbama apie tai, kad reikėtų uždrausti rūkyti Skulptūrų parke, Lietuvininkų aikštėje, M.Mažvydo alėjoje, autobusų stotelėse.

Kol kas galioja tik draudimas rūkyti 50 metrų spindulių aplink švietimo įstaigas.

„Vienam miestui sunku išsišokti su kažkokiais draudimais. Jei juos patvirtintų Seimas, toks nutarimas galiotų visoje Lietuvoje, tuomet būtų lengviau. Pažiūrėkite kokie konfliktai kyla, kai uostamiestyje norima uždrausti kai kur prekiauti alkoholiu”, – teigė Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos pavaduotoja Jūratė Grubliauskienė.

Tokiai nuostatai kategoriškai nepritarė Seimo narė Dangutė Mikutienė, kuri buvo viena iš iniciatorių uždrausti rūkyti viešojo maitinimo įstaigose.

„Nereikia visko versti ant Seimo. Jeigu savivaldybėms suteikta teisė uždrausti rūkyti pasirinktose viešosiose vietose, tai tegul taip ir daro. Savivaldybės nuolat verkia, kad turi per mažai galių. Tačiau kai jos suteikiamos, tuomet gręžiojasi į Seimą. Tegul ir jos prisiima politinę atsakomybę”, – rėžė D.Mikutienė.

Kariauja kaimynai

Pasiteiravus, kur ji rekomenduotų drausti rūkyti, D.Mikutienė tikino, kad pešti dūmo vienareikšmiškai negali būti leidžiama pliažuose.

„Daug kas priešinosi ir tuomet, kai buvo rengiamas sprendimas drausti rūkyti kavinėse. Tačiau galiausiai visi pamatė, kad toks draudimas tik į naudą. Kavinėse net padaugėjo žmonių”, – tvirtino parlamentarė.

Todėl, jos nuomone, savivaldybės turėtų būti principingesnės ir nebijoti priimti rūkyti draudžiančių sprendimų.

Svarbu yra ir išklausyti visuomenės nuomonės dėl nerūkymo zonų.

J.Grubliauskienė pripažino, kad priimti sprendimą dėl draudimo rūkyti tam tikrose vietose nesiryžtama ir todėl, kad neišsprendžiamas klausimas dėl kontrolės mechanizmo. Neaišku, kas privalės tikrinti, kaip laikomasi draudimo rūkyti.

J.Grubliauskienė teigė, kad šiuo metu savivaldybė gauna daugiausia skundų, kad kaimynai rūko laiptinėse.

Nors įstatyme yra numatyta, kad bendrojo naudojimo patalpose pešti dūmą draudžiama, žmonės išmoko interpretuoti teisės aktus.

Jie laiptinę įvardija namo bendrasavininkių turtu, todėl uždrausti jose rūkyti galima tik patvirtinus namo vidaus tvarkos taisykles. Tačiau tai daryti neskubama.

Pritaria ir rūkantieji

Kai kurios šalies miestų savivaldybės, skirtingai nei Klaipėda, ėmėsi veiksmų prieš rūkymą viešose vietose.

Kauno savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjo pavaduotojas Algimantas Kažemėkaitis sakė, kad laikinojoje sostinėje buvo priimtas sprendimas uždrausti rūkyti Laisvės alėjoje.

„Tačiau atėjus į valdžią merui Vytautui Šustauskui, sprendimas buvo liberalizuotas ir alėjoje buvo tik rekomenduojama nerūkyti”, – sakė vedėjo pavaduotojas.

Anot jo, Kaune rengiamas sprendimas, kurį apsvarstė dar tik vienas tarybos komitetas, uždrausti rūkyti kai kuriose poilsio zonose.

„Rudeniop numatyta nerūkymo zonomis paskelbti Laisvės alėją, Vilniaus ir S.Daukanto gatves – pėsčiųjų alėjas. Draudimas pešti dūmą planuojamas reprezentaciniuose mieto skveruose ir kai kuriose parkų dalyse, kur susiburia žmonės bei vyksta renginiai”, – pasakojo A.Kažemėkaitis.

Kauno savivaldybė nesirengia administracinėmis priemonėmis persekioti rūkalių.

„Tai bus auklėjamoji priemonė, kad žmonės pamažu įprastų nerūkyti draudžiamose vietose. Kaune buvo atlikta rūkančiųjų apklausa, ar jie norėtų nerūkymo zonų. Pusė apklaustųjų sutiko su šia priemone, manydami, kad tai padės jiems atsikratyti žalingo įpročio”, – tvirtino A.Kažemėkaitis.

Vilniaus mieste sprendimai dėl rūkymo priimti prieš 12 metų.

Tuomet buvo uždrausta rūkyti ugdymo, gydymo įstaigose, savivaldybės administracijos ir jos struktūrinių padalinių patalpose. Šiose vietose buvo leista įrengti specialias patalpas rūkyti.

Sostinės politikai deklaravo, kad Vingio parke ir viešojo transporto stotelėse yra nerūkoma.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudą nuo 20 iki 50 litų už rūkymą vietose, kuriose tai daryti uždrausta savivaldybių tarybų sprendimais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.