Irake likviduotas Auksinės mečetės sprogdinimo organizatorius

JAV ginkluotųjų pajėgų vadovybė Irake šeštadienį paskelbė, kad koalicijos pajėgoms pavyko likviduoti įtakingą teroristų tinklo „al Qaeda” narį, įtariamą organizavus du išpuolius prieš Auksinę mečetę.
Vadovybės pareiškime sakoma, kad nukautasis kovotojas – Haithamas Sabahas Shakeras Mohammedas al-Badri (Haisamas Sabahas Šakeras Mohamedas Badris) buvo šio tinklo emyras Irako rytinėje Salahadino provincijoje.

Būtent jis iškart po 2006 metų vasario 22 dieną Samaroje nugriaudėjusio sprogimo, kurio metu sugriuvo paauksuotas minėtos mečetės kupolas, buvo įvardytas kaip pagrindinis šio teroro akto organizatorius.

Jis taip pat buvo paskelbtas pagrindiniu įtariamuoju, šių metų birželio 13 dieną surengusiu dar vietą išpuolį prieš šią šventovę, kurio metu buvo susprogdinti du Auksinės mečetės minaretai.

JAV kariškių atstovė spaudai nurodė, kad H.S.Sh.M.al-Badri buvo nukautas ketvirtadienį, rugpjūčio 2 dieną, per specialiąją operaciją į netoli Samaros miesto.

Irako saugumo viršininkas sakė, kad jis buvo nukautas per bendrą JAV ir irakiečių operaciją.

„Jis yra teroristų strategas, atsakingas už Auksinės mečetės Samaroje susprogdinimą birželio 13 dieną”, – sakė kariškių atstovė spaudai.

Ji pridūrė, kad H.S.Sh.M.al-Badri atpažino artimi jo bendrai ir šeimos nariai.

Auksinė mečetė yra viena svarbiausių šiitų šventovių pasaulyje – šioje vietoje, kaip tikima, 9-ajame amžiuje į slėpumą pasitraukė 12-asis ir paskutinis šiitų dvyliktininkų imamas, su kurio grįžimu yra siejami mesijiniai lūkesčiai.

Joje taip pat yra 10-ojo ir 11-ojo imamų – Ali al Hadi (Alio Hadžio) ir Hassano al Askari (Hasano Askario) – palaikai. Jie palaidoti name, kuriame imamai 9-ajame amžiuje mirė ir aplink kurį buvo pastatyta šventovė.

Jau pirmosiomis dienomis po šio šventvagiško išpuolio prieš Auksinę mečetę 2006 metais žuvo 130 žmonių, o iš viso Irake šio sprogimo, sukrėtusio šiitus, išprovokuotų tarpkonfesinių susirėmimų aukomis tapo dešimtys tūkstančių žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.