Rusija pasirengusi teisti Lugovojų, jei Londonas įrodys jo kaltę

Rusija penktadienį pareiškė, kad gali iškelti baudžiamąją bylą Andrejui Lugovojui, kurį išduoti reikalauja Didžioji Britanija, kaltinanti jį buvusio Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojo Aleksandro Litvinenkos nužudymu, jei Londonas pateiks pakankamai jo kaltės įrodymų.
„Jei mes būsime tikri, tokie tikri, kokie yra britai, kad tai rimta byla, turime daugybę pavyzdžių, kai tokiais atvejais mes kėlėme savo baudžiamąją bylą, rengėme teismo posėdį ir skelbėme nuosprendį”, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kurį citavo agentūra „Interfax”.

Tai ministras pareiškė žurnalistams Pekine, kur dėl techninių priežasčių turėjo sustoti pakeliui į Maskvą iš Manilos.

Rusija „pasirengusi priimti ir išnagrinėti britų surinktą medžiagą apie „Lugovojaus bylą”, jei jie turi svarių įrodymų, sakė jis.

Jei britų pareigūnai „turi įrodymų, kurie 100 proc. įtikintų, kad A.Lugovojus kaltas, mes pasirengę juos priimti ir išnagrinėti”, pabrėžė ministras.

Maskvai atsisakius išduoti A.Lugovojų, Londonas išsiuntė iš šalies keturis rusų diplomatus. Maskva atsakė tuo pačiu.

Buvęs Rusijos federalinės saugumo tarnybos karininkas A.Litvinenka, 2000 metais pabėgęs į Britaniją, mirė pernai lapkričio 23 dieną, eidamas 44 metus.

Britų sveikatos apsaugos agentūros specialistai nustatė jo organizme didelį kiekį radioaktyvaus polonio -210. A.Lugovojus buvo susitikęs su A.Litvinenka prieš kelias savaites iki jo mirties Londone.

Maskva aiškina savo atsisakymą išduoti A.Lugovojų tuo, kad šalies konstitucija draudžia išduoti Rusijos piliečius užsienio valstybėms.

Rusija tvirtina, kad Londonas pats slepia „nusikaltėlius”, tokius kaip prezidento Vladimiro Putino oponentas Borisas Berezovskis, gavęs politinį prieglobstį Britanijoje. Britai atsisako jį išduoti Maskvai.

Žurnalistų paklaustas, ar Rusija galėtų sutikti A.Lugovojų iškeisti į B.Berezovskį, S.Lavrovas atsakė: „Kodėl turėtume? Dėl Boriso Berezovskio mes išsiuntėme į Londoną išsamią medžiagą, būtiną ekstradicijai. Dėl Andrejaus Lugovojaus tokios medžiagos mes nematėme”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.