Marijampolės valdžia advokatais samdosi partiečius

Marijampolės savivaldybės tarybos opozicija artimiausiu metu žada oficialiai kreiptis į Marijampolės politikų etikos komisiją, kad ši išsiaiškintų, ar savivaldybės administracija, samdydama jai teisme atstovauti tos pačios, kaip ir meras, „Tvarka ir teisingumas” (liberaldemokratų) partijos vieno iš vadovų žmoną nenusižengė įstatymams.

Valstybės kontrolės ir Marijampolės savivaldybės teisinis ginčas dėl milijono litų tęsėsi beveik metus ir pasiekė net Aukščiausiąjį Teismą. Valstybės kontrolės auditoriai, atlikę biudžeto lėšų panaudojimo Marijampolės savivaldybėje auditą, nustatė, jog beveik milijonas litų iš vadinamojo moksleivio krepšelio buvo paskirstytas ne pagal nustatytą reglamentą – pirma pinigai buvo išdalyti mokykloms, o atitinkamas savivaldybės tarybos sprendimas priimtas tik po 2 mėnesių. Auditoriai tai įvertino kaip reikšmingą įstatymų pažeidimą ir iš savivaldybės pareikalavo ne pagal nustatytą tvarką paskirstytus pinigus grąžinti į valstybės biudžetą.

Marijampolės savivaldybė savo interesams teisme atstovauti nerado tinkamų advokatų Marijampolėje. Teisme savivaldybę gynė Prienuose dirbanti advokatė Aušra Ručienė. Kaip paaiškėjo, ji yra ne tik partijos „Tvarka ir teisingumas”, kuriai priklauso ir Marijampolės meras Rolandas Jonikaitis, narė, bet ir šios partijos valdybos nario Rimo Ručio žmona. Nors teismas pažeidimus pripažino nereikšmingais, tačiau nepanaikino žemesniųjų teismų spendimų, įpareigojančių grąžinti milijoną litų. Už šį atstovavimą teisme A.Ručienei savivaldybė sumokėjo 9 tūkst. litų.

Opozicija netylės

„Ruošiuosi kreiptis į savivaldybės politikų etikos komisiją, kad ši išsiaiškintų, ar samdant advokatę nebuvo padaryta pažeidimų”, – LŽ sakė Marijampolės savivaldybės opozicijai atstovaujantis konservatorius Kostas Jankauskas. Anot jo, keisčiausia, kad teisme nebuvo pasikliauta savivaldybėje dirbančių teisininkų kompetencija, o pasamdyta privačiai dirbanti advokatė. „Nelabai aišku, kam reikėjo eikvoti pinigus, kurių ir taip savivaldybei labai trūksta?” – retoriškai klausė K.Jankauskas. Pridūrė, jog dabartiniai savivaldybės vadovai taupumu ir taip nepasižymi.

Taip gynė viešąjį interesą

R.Jonikaitis bet kokius įtarinėjimus savivaldybės lėšų švaistymu atmeta. „Kai reikėjo rengtis teismo posėdžiui, mūsų teisininkai mane perspėjo, kad laimėti bylą ir išsaugoti milijoną litų savivaldybės biudžete, o tai – dideli pinigai, vilties maža. Tačiau aš norėjau išbandyti visas galimybes apginti savivaldybės interesus. Todėl ir konkurso būdu ieškojome advokato. Konkursą laimėjo būtent ši advokatė, pasiūliusi mažiausią paslaugų kainą”, – LŽ teigė Marijampolės savivaldybės meras. Nors, LŽ žiniomis, jokio konkurso parenkant advokatą savivaldybė skelbusi nebuvo – telefonu buvo paskambinta keliems advokatams.

Beje, Marijampolės savivaldybės taryboje partija „Tvarka ir teisingumas” teturi tik 4 mandatus. Tačiau sutikusi sudaryti valdančiąją daugumą su daugiausia 9 mandatus iškovojusiais socialdemokratais bei 3 krikščionimis demokratais išsikovojo savivaldybės mero postą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.