„Palangos vasaros“ renginiai

„Palangos vasaros” renginiai tęsiasi su dar viena pajūriškos romantikos banga. Toliau vyks švelnūs, ramūs poezijos bei muzikos vakarai, o klasikinės muzikos gerbėjai galės žavėtis didžiųjų pasaulio kompozitorių kūriniais. Trumpai apžvelgsime artimiausius festivalio koncertus. Šį kartą jie visi vyks klausytojų pamėgtame Gintaro muziejuje.

Poezijos ir muzikos šventėje „Ramios, malonios vasaros naktys…” rugpjūčio 3 dieną, 20 val. svečiuosis poetas Justinas Marcinkevičius. Rašytojas, kurio darbai išversti į daugiau nei dešimt kalbų, savo poezija su klausytojais pasidalins Palangos Gintaro muziejaus Židinio menėje. Justinas Marcinkevičius – ypatinga asmenybė. Tai pripažintas poetas, dramaturgas, vertėjas, nusipelnęs meno veikėjas. Jo kūrybos vakare taip pat dalyvaus Klaipėdos dramos teatro ir kino aktorius Vytautas Paukštė, kuris kažkada yra pasakęs: „Kūrėjas yra vienas. Mes – tik niekingi jo mėgdžiotojai…”

Rugpjūčio 4 dieną, 21 val. įvyks Lietuvos kamerinio orkestro koncertų ciklo „Nakties serenados” renginys. Be Lietuvos kamerinio orkestro, Gintaro muziejaus terasoje taip pat galėsite išgirsti solistą obojininką Robertą Beinarį. Skambės užburiantys klasikų W.A.Mozarto bei J.Haydno kūriniai.

Kitas „Nakties serenadų” ciklo koncertas vyks rugpjūčio 6 dieną, 21 val.. Jame dalyvaus jau daugiau kaip keturiasdešimt metų sėkmingai gyvuojantis Lietuvos kamerinis orkestras bei svečiai iš Vokietijos – dirigentas Georg Mais ir valtornininkas Joachim Pfannschmidt. Valtorna – ypatingas muzikinis instrumentas, kilęs iš Prancūzijos. Pripažįstama, kad iš visų rago vamzdžio instrumentų valtorna groti yra sunkiausia, o mokymosi procesas – ilgas bei sudėtingas. Koncerto repertuare – dviejų pasaulinės klasikos kompozitorių austrų, J.Haydno ir W. A. Mozarto, bei G.F. Händelio kūriniai.

Rugpjūčio 8 dieną, 21 val. „Nakties serenadose” dar daugiau garsių kompozitorių vardų. Gintaro muziejaus terasoje skambės G.F. Händelio, J. Turina, C. Saint–Saënso, P. Sarasate, A.Piazzolla, A. Grünfeldo, J. Ofenbacho kūriniai. Juos atliks Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas Vytauto Lukočiaus. Taip pat dalyvaus jauna smuikininkė, net 15 tarptautinių konkursų laureatė Diana Galvydytė.

Rugpjūčio 9 dieną, 21 val. „Nakties serenadas” pratęs W.A. Mozarto, G.Rossini, P. Čaikovskio kūriniai, klasikinės arijos bei duetai. Juos atliks Roberto Šerveniko diriguojamas Lietuvos kamerinis orkestras ir du nepakartojami balsai – solistės Mildos Smalakytės (sopranas) ir Igno Misiūros-Tumanov (bosas – baritonas). „Lengvas, minkštas ir skaidrus solistės balso tembras grandioziniam kūriniui suteikia pačių šviesiausių spalvų”, – taip apie M. Smalakytę atsiliepia muzikologė Laimutė Ligeikaitė.

Toliau tęsiasi poezijos ir muzikos šventės „Ramios, malonios vasaros naktys…” projektai. Rugpjūčio 10 dieną, 20 val. organizuojamas dviejų kino ir teatro legendų – Donato bei jo sūnaus Raimundo Banionių kūrybos vakaras. Donatas Banionis per savo penkiasdešimt aštuonis kūrybinės veiklos metus scenoje sukūrė virš 100 vaidmenų ir suvaidino daugiau kaip dešimtyje tūkstančių spektaklių. Už pagrindinį Kriso Kelvino vaidmenį A. Tarkovskio „Soliaryje” D. Banionis buvo pripažintas ir pasaulinėje kinematografijoje, o Lietuvoje jam buvo įteiktas Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino 3- čiojo laipsnio ordinas. Augdamas Panevėžio teatro direktoriaus šeimoje, savo sceninius gabumus jau ankstyvoje vaikystėje pademonstravo ir Raimundas Banionis. Susitikimas su šiais dviem nuo Lietuviško teatro ir kino neatsiejamais aktoriais, vyks Gintaro muziejaus terasoje, o vakarą ves muzikologas Viktoras Gerulaitis.

Rugpjūčio 11 dieną, 21 val. vėl suskambės „Nakties serenados”. Įspūdingus J.S. Bacho, L.Boccherini, G.F. Händelio kūrinius atliks Lietuvos kamerinis orkestras, vadovaujamas dirigento Modesto Pitrėno, ir garsi vokiečių bei japonų kraujo turinti solistė Susanna Yoko Henkel, grojanti su originaliu XVIII amžiaus itališku smuiku. Koncerte taip pat dalyvaus Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija” (vadovas Gediminas Ramanauskas), Lietuvos chorinės muzikos meną dažnai atstovaujantis ir užsienio šalyse.

Klasikinės muzikos gerbėjams festivalis „Palangos vasara” dovanos dar vieną nepamirštamą koncertą. Rugpjūčio 12 dieną, 20 val., pirmą kartą Palangos Gintaro muziejaus terasoje, koncertuos garsiausių pasaulio muzikos festivalių nuolatiniai dalyviai – kamerinis orkestras „Maskvos virtuozai” (meno vadovas Vladimiras Spivakovas), diriguojamas prof. Sauliaus Sondeckio. Ypatingas vakaro svečias – solistas smuikininkas prof. Zacharas Bronas (Vokietija), išugdęs visą plejadą smuiko virtuozų. Koncerte skambės W.A.Mozarto, F.Schuberto, G.Rossini, J.Haydno kūriniai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.